Robot imiteert orkestdirigent

Robot imiteert orkestdirigent Detroit, 14 mei. Een robot verving gisteren de dirigent bij een concert van het Detroit Symphony Orchestra. De robot imiteerde de bewegingen van een echte dirigent, die van tevoren op video waren vastgelegd. Het orkest voerde het stuk Impossible Dream op. Het orkest wilde met de actie de aandacht vestigen op een programma voor muzikaal onderwijs voor kinderen dat het samen met sponsor Honda heeft opgezet. De Japanse autofabrikant Honda ontwikkelde de robot ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility). Die kan onder meer rennen, oneffen terrein bewandelen en simpele commando’s uitvoeren. De ASIMO kwam in 2000 al op de markt, maar stond nog niet eerder voor een symfonieorkest. Wel leerde de robot al kinderen veilig oversteken. Foto AP Honda's ASIMO robot conducts the Detroit Symphony Orchestra as it performs "Impossible Dream" during a concert in Detroit, Tuesday, May 13, 2008. Honda Motor Co. designed ASIMO, which stands for Advanced Step in Innovative Mobility. ASIMO can run, walk on uneven slopes and respond to simple voice commands, but Honda says this is the first time ASIMO has ever conducted an orchestra. ASIMO can't respond to the players, but mimicked the actions of a conductor who was videotaped beforehand. (AP Photo/Paul Sancya) Associated Press