Rechters willen van zaak snelkookpan af

Haarlem. De rechters die zich gisteren zouden buigen over de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord vinden dat de zaak aan drie andere rechters moet worden overgedragen. Daarom dienden zij een zogenoemd verschoningsverzoek in. Een speciale kamer beslist uiterlijk 27 mei of dit verzoek wordt ingewilligd. Vorige week kregen OM en verdediging per abuis een stuk van de rechtbankgriffier, waarin volgens de advocaten allerlei oordelen over de zaak staan. Voorzitter R. Steinhaus zei dat de rechtbank zich weliswaar vrij voelt om onpartijdig over de zaak te oordelen, maar dat dit de angst bij de verdachte voor partijdigheid niet wegneemt. ”Om de betrouwbaarheid van de rechtspraak willen wij daarom terugtreden.” De hoofdverdachte in de zaak wordt ervan beschuldigd in 1997 zijn broer te hebben vermoord. Het hoofd werd in een snelkookpan uitgekookt en het lichaam door een vleesmolen gedraaid.