Poetin, horloges en macht

Foto AFP Russian President Vladimir Putin (L) meets with the head of Russian gas giant Gazprom, Alexei Miller, at the Kremlin in Moscow on March 14, 2008. Gazprom said on March 13 that it had reached a deal with its Ukrainian counterpart on resolving differences that came to a head last week with three days of gas cuts to Ukraine. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV AFP

Vladimir Poetin heeft het presidentschap overgedragen maar blijft de baas in het Kremlin – waar zijn partij veruit de grootste is – en zal als premier de nationale economie en de schatkist beheren. Poetin had dit alles vrij kordaat geregeld. Op de foto spreekt Poetin met het hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Poetin draagt zijn horloge aan de rechterhand. Volgens de Pravda een uiterst exclusief horloge (een Patek Philippe) ter waarde van 60.000 dollar. Zijn vriend Berlusconi is de politicus met het duurste horloge; een Constantin Vacheron van 540.000 dollar. Beiden ontmoetten elkaar onlangs in Italië. Beiden worden geassocieerd met macht, geld en vrouwen. Poetin werd bij dat bezoek gevraagd of hij inderdaad gescheiden leeft van zijn vrouw en binnenkort gaat trouwen met de voormalige turnster Alina Kabaeva. Het bericht stond in de Moskovski Korrespondent. De krant schortte onmiddellijk daarna haar activiteiten op. Dit lijkt te passen in de wat directe leiderschapsstijl van Poetin. Poetin is een fervent judoka (zwarte band, 6de Dan), laat niet met zich spotten en dat zien we ook hier. De tegenstander wordt penetrerend bemonsterd. De rechterhand is naar voren uitgestrekt, maar in anticipatie. Dit ziet er niet uit als een toenaderingsgebaar. Poetin zit licht onderuitgezakt,maar toch klaar om te springen. Alexei Miller van Gazprom buigt voorover, beide handen zijn geopend richting Poetin. Toenadering en verontschuldiging lijken hier hand in hand te gaan. Het wordt vluchten of vechten. Ik denk het eerste en weet wie.

    • Joop van der Pligt