Oppositie Malawi vervolgd

Vier vooraanstaande oppositieleden en voormalige veiligheidschefs in Malawi zijn gearresteerd op beschuldiging van een samenzwering om de regering omver te werpen. Tegen de leider van de oppositie, ex-president Bakili Muluzi, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat heeft de regering van Malawi gisteren bekendgemaakt.

Bakili Muluzi, president van 1994 tot 2004, hoopt opnieuw president te worden bij de verkiezingen van volgend jaar. Muluzi is verwikkeld in een politieke strijd met zittend president Bingu wa Mutharika over de vraag of parlementsleden van partij mogen wisselen, een kwestie die heeft geleid tot een crisis tussen de regering en het door de oppositie gedomineerde parlement.

Alle vier de arrestanten dienden onder Muluzi toen hij nog president was. Het gaat om twee bestuursleden van oppositiepartij UDF, een voormalig legerleider en een voormalig politiechef. Zij zouden van plan zijn geweest om op 16 mei een coup te plegen. Muluzi zelf kon niet worden opgepakt, omdat hij zich in het buitenland bevindt.

De UDF noemt de arrestaties een poging de partij monddood te maken. „De arrestaties zijn bedoeld om de oppositie het zwijgen op te leggen en te verzwakken”, aldus fractieleider George Ntafu.

De regering ontkent dat de arrestaties politiek gemotiveerd zijn.

President Mutharika en ex-president Muluzi golden als bondgenoten tot de verkiezingen van 2004. Muluzi, die in 1994 de eerste meerpartijenverkiezingen in Malawi won, schoof Mutharika naar voren als zijn opvolger. Na de verkiezingen werden zij echter tegenstanders toen Mutharika de UDF terzijde schoof en zijn eigen partij oprichtte. (Reuters, AP, BBC)