Ontneem topsporters en Chinese burger de Olympische Spelen niet

De afgelopen vier maanden heb ik in Hangzhou (China) gewoond en gewerkt op de Zhejiang Universiteit. Mijn vrouw en ik hebben met vele Chinezen over de Olympische Spelen gesproken en stuk voor stuk zijn zij er trots op dat China dit feest voor de wereld mag organiseren. Wie oproept tot een boycot gaat met het volle gewicht op de tenen van de Chinese bevolking staan.

Dit wil niet zeggen dat er geen kritiek mogelijk is op de Chinese overheid en haar mensenrechtenbeleid. Echter, wie dat serieus neemt zou goed moeten opletten wat hij koopt. In vele Nederlandse huishoudens tref je `made in China`-producten aan, want de aantrekkelijke prijs van Chinese producten weegt niet op tegen een moreel protest. Sterker nog: als we zo begaan zijn met de mensenrechten, waarom boycotten we dan niet álle landen die mensen oppakken en jarenlang gevangenzetten zonder enige vorm van proces? En alle landen die gevangenen vervoeren naar plaatsen waar martelingen mogen worden uitgevoerd?

Wat er op Guantánamo Bay gebeurt, is strijdig met de internationale regels en het martelen van gevangenen door Amerikanen in derde landen is dat eveneens. Maar van een oproep tot een boycot van de Levi`s spijkerbroeken heb ik nog nooit gehoord.

    • Prof.Dr. M. Dicke Wageningen