Ontneem topsporters en Chinese burger de Olympische Spelen niet

Graag reageer ik op de column `Sport en Politiek` van J.M. Bik (Opiniepagina, 9 mei) en de diverse meningen die worden geventileerd over wel of geen deelname aan de Olympische Spelen in China.

Terecht wordt steeds weer opgemerkt dat sport en politiek niets met elkaar te maken zouden moeten hebben. De praktijk is geheel anders. Vrijwel iedereen die zich wil laten horen over het groeiende dilemma ten aanzien van China verzandt in het koppelen van deze twee zaken.

Door mijn ervaring als internationaal roeisporter en Kamprechter in de roeisport, weet ik als geen ander, dat elke topsporter zich voor honderd procent uitsluitend bezighoudt met zijn sport en de resultaten die hij/zij hoopt te bereiken. Ik ben er van overtuigd dat heel weinig topsporters zich naast hun sport intensief bezighouden met de politiek. De oorspronkelijke gedachte van de Olympische Spelen is louter gebaseerd op de ontmoeting tussen de deelnemende sporters onderling. Geef die sporters dan ook volledig de gelegenheid om in een eerlijke strijd hun tegenstanders te ontmoeten en uit te maken wie de sterkste is. Zadel ze niet ten onrechte op met een kunstmatig geïndoctrineerd politiek schuldgevoel.

Ik weet ook, dat topsporters absoluut geen boodschap hebben aan de aanwezigheid van bobo`s of zoals wij ze indertijd noemden: pinguïns of blazerfiguren. Ook politici hebben in de ogen van de sporters op evenementen als de Olympische Spelen niets te zoeken. Misschien, jammer voor hen, moeten deze veelal snoepreisjes volledig worden geëlimineerd.

    • H.W. Bakhuys Roozeboom Amsterdam