Nieuwe cycloon dreigt in Birma, nood neemt toe

Terwijl de hulp voor zuidelijk Birma nog altijd niet goed op gang komt, moet de regio vrezen voor een tweede cycloon, meldden de Verenigde Naties vanochtend. Volgens het Joint Typhoon Warning Centre van de Verenigde Staten kan een tropische depressie in de buurt van de Birmese hoofdstad Rangoon zich in de komende 24 uur omvormen tot een cycloon.

Het officiële dodental van cycloon Nargis die Birma anderhalve week geleden trof, is inmiddels opgelopen tot ruim 34.000. Er zijn zeker 272.000 vermisten. Volgens de VN kan het dodental in werkelijkheid hoger zijn dan 100.000.

De naar schatting 1,5 miljoen tot 2 miljoen mensen die voedsel, onderdak en schoon drinkwater nodig hebben, hebben nog nauwelijks hulp gehad. Er zijn inmiddels tonnen aan hulpgoederen naar Birma gestuurd, maar de VN zeggen nog slechts 270.000 hulpbehoevenden te hebben bereikt. Niet alle getroffen regio’s zijn begaanbaar en overheidsinmenging zorgt er voor dat sommige gebieden afgesloten blijven. Aanhoudende stortregens maken het werk nog moeilijker.

Het militaire regime laat nog altijd nauwelijks buitenlandse hulpverleners in Birma toe. Gisteren kregen 160 reddingswerkers uit China, Thailand, Bangladesh en India toegang tot het land. Premier Samak Sundaravej van Thailand, een van Birma’s bondgenoten, is vandaag naar Birma gevlogen om het regime ervan te overtuigen veel meer hulpverleners toe te laten. Westerse reddingswerkers krijgen nog steeds geen visa. (AP, Reuters)

Onze correspondent in Brussel voegt hier aan toe:

De Europese Unie riep de junta in Birma gisteren op om zo snel mogelijk hulpverleners en noodhulp toe te laten. Namens de EU reist de Belgische eurocommissaris Louis Michel vandaag naar Rangoon. Tijdens een spoedoverleg besloten de lidstaten gisteren dat ze in hun contacten met de Birmese regering het humanitaire karakter van hun bemoeienis zouden benadrukken.

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië vinden dat de wereld de slachtoffers moet helpen, ook als de junta dat niet wil. De Franse staatssecretaris voor Mensenrechten, Rama Yade, zei in Brussel dat de drie landen dat gaan voorstellen aan de VN-Veiligheidsraad, met een beroep op het VN-beginsel van ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’.