Meer last runners drugs in Limburg

De overlast van Randstedelijke ‘drugsrunners’ in Maastricht neemt toe, ondanks de extra inzet die de politie Zuid-Limburg vanaf vorig jaar heeft gestoken in onderzoek naar de runners. De dood van drie drugsrunners, die afgelopen weekeinde in Maastricht verongelukten, onderstreept de groeiende overlast.

Drugsrunners proberen buitenlandse drugstoeristen op agressieve wijze naar drugspanden te loodsen. In snelle auto’s pendelen ze over de A2 tussen Maastricht en de grens, waar ze hun aandacht richten op auto’s met een buitenlands kenteken. De drugsrunners willen potentiële klanten tot stoppen dwingen door hen klem te rijden, langs hen te rijden en toe te schreeuwen, of soms met wapens te bedreigen. „Het is soms een levensgevaarlijke situatie”, aldus een politiewoordvoerder.

Van „maffia” wil de politie niet spreken, maar een woordvoerder erkent dat het te maken heeft met een aantal groeperingen die elkaar beconcurreren. De drie omgekomen mannen (20 tot 25 jaar) uit Rotterdam zaten in een auto die in de nacht van vrijdag op zaterdag met hoge snelheid op het Oranjeplein van de weg raakte en tegen een muur botste. Ze waren op slag dood. Een vierde inzittende raakte zwaargewond. Ze horen bij de inmiddels ruim 460 drugsrunners die de politie officieel heeft geregistreerd.

Dat er vrijdagnacht geracet werd staat vast, maar onduidelijk is waarom. Probeerden de runners een klant klem te rijden? Was het een race tussen twee rivaliserende groepen drugsrunners? Of was het haantjesgedrag? Hoe dan ook past het ongeluk in het patroon van toegenomen overlast door drugsrunners, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Hun profiel is in kaart gebracht. Het zijn jonge mannen, begin twintig, veelal afkomstig uit de Randstad. Een groot aantal van hen is van Noord-Afrikaanse komaf.” Hij vermoedt dat zij in toenemende mate actief zijn in Maastricht, doordat ‘de Randstad’ harder optreedt tegen drugsoverlast.

Sinds vorig jaar heeft de politie Zuid-Limburg 10.000 manuren gestoken in onderzoek naar drugsrunners, van wie er 850 zijn gecontroleerd en 125 zijn opgepakt. Ook zijn 67 auto’s in beslag genomen en 3.500 bekeuringen uitgeschreven. 151 verdachten mogen het gebied niet in. „Ondanks de extra inzet lijkt de overlast alleen maar toe te nemen”, aldus een politiewoordvoerder.

Burgemeester Leers (CDA) wil meer geld om de overlast aan te pakken en bepleit registratie van kentekens door camera’s.