Markante voorzitter verlaat volleybalbond

Rubén Acosta (74) heeft gisteren zijn afscheid aangekondigd als voorzitter van de internationale volleybalfederatie FIVB. Met de Mexicaan verdwijnt na 24 jaar een even markante als omstreden man.

Acosta wil op de eerstvolgende vergadering – 16 en 17 juni in Dubai – zijn functie neerleggen.

Twee jaar geleden werd hij herkozen, waarmee zijn ambtstermijn met vier jaar werd verlengd. Die periode wil Acosta niet uitzitten, naar zijn zeggen om meer tijd aan zijn familie te besteden.

De voorzitter heeft de reputatie de FIVB met harde hand te leiden. Hij duldde weinig tegenspraak en had de neiging zonder overleg belangrijke besluiten te nemen. Het verhaal gaat dat Acosta de WK’s van 1998 en 2006 op eigen gezag aan Japan heeft toegewezen. Naar wordt beweerd, omdat de Mexicaan daarover afspraken had gemaakt met de Japanse televisie.

Acosta werd er ook van verdacht bij deals over televisierechten een courtage van tien procent in eigen zak te steken. Voor die beschuldigingen werd hij twee jaar geleden door een Zwitserse rechtbank vrijgesproken.

In 2004 trad Acosta terug als IOC-lid nadat een onderzoek naar financiële malversaties was ingesteld. Het IOC wilde weten waarom de FIVB subsidies voor lagere bedragen had geboekt.