Mannschaft vreest mazelen

Duitsland vreest het aanstaande EK in Oostenrijk en Zwitserland. Niet omdat de tegenstanders zo sterk zijn. Nee, het Duitse weekblad Der Spiegel waarschuwt deze week voor een mazelenepidemie. De uiterst besmettelijke virusinfectie kan zich ontpoppen tot het grootste gevaar voor spelers en fans, zo meent Der Spiegel. De gastlanden van het EK bestrijden al anderhalf jaar zonder veel succes een fikse epidemie. Sinds eind april werden alleen in Zwitserland al 2.500 nieuwe infecties geregistreerd. Bij 10 procent van de geïnfecteerden leidt de ziekte tot ernstige complicaties als blijvende doofheid of een levensbedreigende longontsteking.

Spelers van Die Mannschaft die nog geen antistoffen in hun bloed hebben, worden daarom ingeënt door de teamarts. De voetballers blijven vermoedelijk dan ook gevrijwaard van rode vlekken met witte stippen. Grootste zorg betreft de honderdduizenden fans die het EK bezoeken. In tegenstelling tot in Nederland heeft in Duitsland, door een minder stringent inentingsprogramma, minder dan 95 procent van de bevolking antistoffen in het bloed. De kans op het uitbreken van een epidemie is daarom reëel; het niezen van een buurman op de tribune kan voldoende zijn om besmet te raken. Dat het hier niet alleen de vrees van Der Spiegel betreft, bewijst de waarschuwing die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft uitgevaardigd.

Onder de landgenoten die met een oranje klomp op hun hoofd richting Alpenlanden vertrekken, doen zich volgens Roel Coutinho van het RIVM hooguit in enkele gevallen infecties voor. Tenzij de 100.000 bevindelijk gereformeerden, die inentingen weigeren, zich massaal in het feestgedruis storten. Onder hen is het risico van een epidemie altijd aanwezig.

Lees samenvatting artikel Der Spiegel via: nrcnext.nl/links

Wilmer Heck

    • Wilmer Heck