Internet Weblog van de dag

Balloon dog van Jeff Koons

Het hondje van Jeff Koons. Op zijn weblog New York schrijft Freek Staps over een bijzondere invalshoek op de kunst van Jeff Koons: ‘Een paar goede redenen om het dakterras van het Metropolitan Museum te bezoeken: het uitzicht over Central Park; Jeff Koons’ kunst; de wolkenkrabbers van Midtown; de zonsondergang; de zogeheten martini bar. (Sorry. Vergeten op te schrijven hoeveel de cocktails-met-uitzicht hier kosten. Ik vermoed 15 dollar per stuk. Mijn flesje water – ik was aan het werk – was 4 dollar.)

De redactie kunst verzocht me een stuk over Koons’ expositie te schrijven. Dus ik vroeg om uitleg en de verantwoordelijk curator Gary Tinterow wilde zich wel heel even beschikbaar maken. Toen ik op het dakterras met een van de persvoorlichters van het museum op hem stond te wachten, gaf ze me nog even mee hoe ik hem moest zien. „He’s a really BIG guy.” Qua status, dan.

De man in kwestie zag in de hond van Jeff Koons vooral seks. De staart stond symbool voor een penis, de neus deed hem denken aan een penis en de voorpoten waren typisch vrouwelijke genitaliën.

Oh. Eén ding nog over het Met, het blijft een publiek geheim. Ja, er wordt melding gemaakt van de entreeprijs van 20 dollar. De kleine lettertjes zeggen echter: ‘suggested donation’. Je mag dus zelf bepalen wat je betaalt.

Lees meer over het leven van Staps op nrc.nl/newyork