ING heeft last van dure euro en crisis markten

De Nederlandse bank-verzekeraar ING heeft de winst in het eerste kwartaal met ruim 15 procent zien dalen door de kredietcrisis. ING moest 55 miljoen euro afschrijven op risicovolle beleggingen en deed een afwaardering van haar onverhandelbare beleggingen op de balans van 2,3 miljard euro.

Dat maakte ING vanmorgen bekend. De kwartaalwinst kwam uit op 1,59 miljard euro, licht onder de door analisten verwachte winst van 1,66 miljard. In het eerste kwartaal van 2007 bedroeg de winst nog 1,88 miljard euro.

Topman Michel Tilmant van ING zei in een toelichting op de cijfers dat „het eerste kwartaal van 2008 een achteruitgang liet zien van de winsten, ondanks een sterke commerciële groei”. Tilmant verwacht dat de cijfers van zijn bank ook de komende maanden nog onder druk zullen blijven staan door de crisis.

Alleen de afdeling particuliere bankzaken van ING wist een hogere winst te boeken dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat onderdeel boekte een winst voor belasting van 638 miljoen euro, tegenover 610 miljoen vorig jaar. De verzekeringspoot leverde over de hele linie fors in, in totaal 31 procent. De winstdaling was het grootst in Amerika, waar de winst ruim 40 procent daalde. Dat wordt vooral veroorzaakt door de dalende dollar. ING rapporteert in euro’s.

Opvallend is dat ING haar positie in de zogenoemde collateralized debt obligations (cdo’s, doorgeleende hypotheekobligaties) in het eerste kwartaal heeft vergroot van 1,9 naar 2,1 miljard euro. Juist de cdo’s worden als medeveroorzakers gezien van de kredietcrisis. Volgens ING lieten de marktontwikkelingen van de cdo’s aantrekkelijke rendementen zien. Slechts 6 miljoen van het totale pakket aan cdo’s is van de zogenoemde subprime-categorie. De totale portefeuille aan hypotheekgelieerde obligaties van ING daalde van 27,5 miljard naar 22,8 miljard euro.

De kapitaalspositie van ING is sinds vorig jaar fors gestegen van 7,4 procent eind 2007 naar 9,9 procent nu. De kapitaalspositie geeft de verhouding tussen het eigen en het vreemd vermogen weer. Voor elke uitstaande euro had ING in het eerste kwartaal dus 9,9 cent als dekking staan. De verbetering van de positie is echter grotendeels te danken aan een nieuwe meetmethode.

Beleggers reageerden ondanks de winstdaling positief op de cijfers. De onderliggende groei van het bedrijf was hoger dan verwacht. Het aandeel ING steeg vanmorgen op de Amsterdamse beurs met ruim 2 procent tot 25 euro.