In Libanon zijn veel mensen boos en bang

Met zijn offensief tegen de door het Westen gesteunde Libanese regering heeft Hezbollah de verhoudingen op scherp gezet. ‘Hoe kunnen ze hun landgenoten aanvallen?’

Nadia, een Libanese christen, speelt met de ijsblokjes in haar glas. „Ik mijd mijn shi’itische vrienden want ik wil niet met hen in een politieke discussie terechtkomen”, zegt ze. „Om te voorkomen dat we ruzie krijgen.”

De tijdelijke bezetting van West-Beiroet door de shi’itische oppositie-organisatie Hezbollah heeft de verhoudingen op scherp gezet. Het was voor het eerst dat de door Iran gesteunde organisatie, die zich altijd presenteerde als verzetsbeweging tegen Israël, haar militaire macht tegen andere Libanezen gebruikte. Veel mensen zijn boos en vrezen de toekomst.

De galerijen van het winkelcentrum ABC in de christelijke wijk Ashrafieh zijn leeg. Stalen luiken hangen voor de etalages met duur servies en lingerie. De meeste Beiroeti’s zitten thuis, omdat de veiligheidssituatie volledig onvoorspelbaar is. Met vrienden zit Nadia (26) – ze wil niet met haar achternaam in de krant – in een verder leeg restaurant te praten over de ingrijpende gebeurtenissen.

„Hoe kunnen ze na al die jaren hun landgenoten aanvallen?!” vraagt Nadia. Ze steekt haar handen vragend in de lucht. „Hezbollah wil het land overnemen”, zegt haar 21-jarige vriendin. Een ober brengt clubsandwiches en hamburgers. „Ze hebben hun strijders niet teruggetrokken, maar hun wapens in huizen verstopt, klaar om ze weer te gebruiken”, zegt Robert, een dermatoloog. „Welke kant gaat dit op? Wat gaat er met Libanon gebeuren?”

Beiroet mag dan wel weer tot rust zijn gekomen, het leven is niet normaal. Het belangrijkste viaduct van de stad, tussen Oost- en West-Beiroet, is afgesloten door aanhangers van de door Hezbollah geleide oppositie. Barrières van puin en zand, opgeworpen als onderdeel van de burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne van de oppositie, versperren de doorgang. De weg naar het vliegveld is afgesloten waardoor het onmogelijk is om Beiroet door de lucht te bereiken. De autoweg naar Damascus is afgesloten door aanhangers van de belegerde, door het Westen gesteunde regering. Libanon is grotendeels geïsoleerd.

In sunnitische wijken, zoals het chique Verdun, hangen vlaggen van Amal, een shi’itische groepering die met Hezbollah in de oppositie zit.

„Het is pure provocatie, heel gevaarlijk”, zegt journaliste Najat Charaf-Eddine over Hezbollah. Haar televisieshow Transit, op de Future-zender van de sunnitische leider Hariri, is bekend en berucht omdat er vertegenwoordigers van alle politieke en sektarische groepen worden uitgenodigd. Future wordt gezien als een sunnitische zender.

Tijdens de gevechten van vorige week werd het kanaal op zwart gezet door Hezbollah. „Niets werd vernietigd, maar ze wisten precies welke kabel ze moesten doorknippen om onze uitzendingen onmogelijk te maken. Ze zijn heel professioneel. Maar het toont dat ze geen andere meningen toestaan.”

Charaf-Eddine is zelf shi’iet. De meeste shi’ieten steunen Hezbollah. Maar zij niet. „Ze waren vroeger anders, ze waren verzet, geen politieke militie, maar nu gebruiken ze hun wapens tegen de Libanezen”, zegt ze. „De volgende keer ga ik ze agressief ondervragen in mijn show.” Future TV werd gisteren weer geopend, op een andere locatie. In totaal heeft Hezbollah zes mediaorganisaties gesloten.

„De toekomst is zo onduidelijk. Alles kan nu gebeuren in Libanon”, zegt Charaf-Eddine. „Ik ben erg bezorgd.”

Het Libanese leger heeft ondertussen posities ingenomen in gemengde wijken en op strategische punten in land. Maar in het winkelcentrum ABC is men niet meer onder de indruk van de acties van het leger. „Tegen Hezbollah doen ze niets. Ze hebben oude wapens terwijl Hezbollah moderne spullen uit Iran krijgt”, zegt Robert. „Niemand kan ons beschermen, we moeten nu afwachten.”

    • Thomas Erdbrink