Hypotheek moeilijker door kredietcrisis

De Nederlandse banken worden dit kwartaal strenger voor mensen die een hypotheek willen afsluiten om een woning te kopen. Ook zullen banken strenger zijn bij het verstrekken van leningen aan aan middelgrote en kleine bedrijven. Bij de afweging tussen rendement en risico gaan banken de komende tijd meer letten op het risico.

Dat blijkt uit gegevens die De Nederlandsche Bank op haar website heeft gezet. De banken halen voor het eerst de teugels aan in reactie op winstdalingen als gevolg van de kredietcrisis en de bij vlagen paniekerige sfeer op de financiële markten in de laatste drie kwartalen. De banken staan onder groeiende druk van aandeelhouders, bankentoezichthouders en ander financiële waakhonden om minder risico’s te nemen en meer eigen kapitaal achter de hand te houden.

Het verzwaren van de criteria voor leningen is een van de manieren waarop de crisis op de financiële markten doorwerkt in de reële economie van bedrijfsinvesteringen en huizenaankopen. Die doorwerking is op dit moment zowel in de Verenigde Staten als in Europa waar te nemen.

Vorig jaar deden de banken nog niets aan de voorwaarden van hun hypotheken. (NRC)

    • Menno Tamminga