HP koopt automatiseerder EDS

Met de overname van Electronic Data Systems (EDS) verwerft HP, de Amerikaanse producent van onder meer pc’s en printers, een tweede plaats op de markt van IT-dienstverlening. HP betaalt 14 miljard dollar (9 miljard euro) voor het Texaanse bedrijf, zo maakten de directeuren Mark Hurd (HP) en Ron Rittenmeyer (EDS) gisteren op een persconferentie bekend.

HP is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. In 2007 verkocht het 47 miljoen computers en was de jaaromzet 104 miljard dollar, meer dan die van IBM (98,8 miljard dollar).

IBM, dat zijn pc-tak verkocht, is marktleider op het gebied van IT-dienstverlening. Met het beheren van datacenters, netwerken en werkplekken valt meer winst te behalen dan met de verkoop van computers en printers. IBM zette in 2007 54 miljard dollar aan IT-diensten om. HP komt, samen met EDS, op bijna 40 miljard dollar. „Maar IBM maakt in de IT-dienstverlening wel 10 miljard dollar meer winst dan HP en EDS samen”, zegt analiste Christine Ferrusi Ross van onderzoeksbureau Forrester.

De overname is HP’s grootste aankoop sinds 2002, toen het concern Compaq kocht voor 20 miljard dollar. De toenmalige directeur Carly Fiorentina moest het veld ruimen omdat de integratie van beide bedrijven niet het gewenste resultaat had en duizenden mensen hun baan verloren.

EDS blijft vermoedelijk als een zelfstandige eenheid binnen HP functioneren, met de huidige topman Ron Rittenmeyer als directeur. Hij zei niet uit te sluiten dat er banen gaan verdwijnen, hoewel er volgens hem „weinig overlap” is tussen HP en EDS. Het nieuwe bedrijf telt 210.000 werknemers.

Breaking views: pagina 19