Hoge hakken, echte lengte

De Klub van Lange Mensen vierde onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst het vijftigjarig bestaan. De boomlange Paul Roos droomt er nog van.

De 2,10 meter lange Paul van Sprundel met de stoomtreinconducteur en een vrouw in klederdracht. Foto Geert Snoeijer woordvoerder Paul van Sprundel van de Klub van Lange Mensen naast vrijwiligers van het stoomtreintje Hoorn-Medemblik. Deze week vindt er een in Nederland een Europese Bijeenkomst plaats van Verenigingen van lange mensen vanuit de hele wereld foto: geert snoeijer Snoeijer, Geert

Het leven van een 2,05 meter lange man is gevaarlijk. Uitstekende punten van marktkramen hebben het op je slaap voorzien, parkeergarages onthoofden je wanneer je vergeet te bukken en supermarkten bezorgen je een hersenschudding wanneer je de aanbiedingsborden op ooghoogte niet weet te ontwijken. Het leven van mannen boven de twee meter kan echter ook om een andere reden heel opwindend zijn. Welke man droomt er niet van om een paar dagen door te brengen met 106 vrouwen met een gemiddelde lengte van 1,87 meter?

Die kans kreeg ik, samen met 86 gemiddeld 1,99 meter lange mannen, tijdens het onlangs gehouden evenement Tall Together 2008, de jaarlijkse bijeenkomst voor Europese verenigingen van lange mensen. Het programma bestond onder andere uit een rit met de stoomtrein door de historische driehoek van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen en het gala, waar ook de vijftigste verjaardag van de Klub van Lange Mensen werd gevierd.

Hoewel ik al een behoorlijke tijd lang ben, wist ik weinig over de activiteiten van de Klub. Ik sprak hierover in de krappe bankjes van de stoomtrein met oud-voorzitter Paul van Sprundel: „Wij hebben drie pijlers: belangenbehartiging, informatievoorziening en sociale activiteiten. Persoonlijk ben ik trots dat we ervoor hebben gezorgd dat er een extra grote maat schoolmeubilair is ontwikkeld. Samen met TU Delft hebben we ook het hulpmiddel Peter de Onderbeenmeter ontwikkeld, waardoor geen kind meer op een slecht passende stoel hoeft te zitten.”

De club is er voor mannen die langer zijn dan 1,90 en vrouwen die langer zijn dan 1,80 meter. In Nederland voldoen meer dan 800.000 mensen aan deze eisen. Van Sprundel: „Voor Nederland zou ik graag de minimale lengtes met tien centimeter verhogen, maar in Europees verband blijft dat een lastige discussie. Ik gebruik mijn vrouw als maatstaf. Zij is 1,91 en mannen moeten langer zijn dan zij om lid te mogen worden.”

Tall Together 2008 was vooral een sociale activiteit. Toch heeft de gebeurtenis nog een ander doel, zegt Van Sprundel: „Ik zeg altijd, je kunt op twee manieren lang zijn: je kunt met rechte rug door het leven gaan of je kunt gebukt gaan onder je lengte en eindigen als muurbloempje. Jonge deelnemers zien hier bij andere deelnemers dat je trots kunt zijn op je lengte.”

Van Sprundel is blij met zijn lengte: „Lange mensen zijn over het algemeen vrolijke mensen, die goed kunnen feesten. Als er een band is, gaat vaak echt het dak eraf. Daarnaast maak je soms bijzondere dingen mee. Tijdens mijn werk als barman liep ik ooit met twee torens van bierglazen door het café. Een vrouw pakte me toen vol in mijn kruis en zei: Eens kijken of alles zo lang is.”

Nederland is wereldwijd een voorloper op het gebied van voorzieningen en winkels voor lange mensen. Van Sprundel ziet maar een nadeel aan de Nederlandse situatie. „Een keten met kleding voor lange vrouwen heeft nu zes vestigingen door heel Nederland. Op een feestje zie je dan vaak drie keer hetzelfde bloesje.”

Tijdens het gala bleek dat de dames hadden geleerd van eerdere feesten. Ze hadden allemaal een unieke jurk aangetrokken. Ik keek mijn ogen uit toen een reuzin met krukken zich langzaam over de dansvloer bewoog. Een vrouw van ver boven de 1,90 torende boven haar danspartner uit en genoot ervan. Lange mannen uit heel Europa stonden in de rij om te mogen dansen met de 29-jarige Mette uit Noorwegen, die op hakken 1,99 was. Haar voeten staken aan beide kanten een beetje uit haar open schoenen maat 43, wat haar ondanks haar lengte iets schattigs gaf. Alleen de 25-jarige Ailsa uit Engeland bleef aan de kant zitten met haar moeder. „Zij is zelf niet zo lang, maar deze avond is een cadeau voor haar zestigste verjaardag.”

Aan het einde van het gala kon iedereen tot rust komen op zijn hotelkamer, waar de bedden met dertig centimeter waren verlengd door het hoofdkussen op het kofferrekje te plaatsen. Ik droomde die nacht al over onze bijeenkomst van volgend jaar.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Stoomtram

In het artikel Hoge hakken, echte lengte (14 mei, pagina 22) wordt gesproken van stoomtrein . Bedoeld is een stoomtram.

    • Paul Roos