Gevreesd H-woord duikt op in CDA

Stap voor stap wordt het H-woord bespreekbaar binnen het CDA: de beperking van de hypotheekrenteaftrek. De partij installeert nog deze maand een commissie die „een brede discussie” over de woningmarkt – lees hypotheekrenteaftrek – moet gaan aanjagen. In september publiceert het wetenschappelijk instituut van het CDA een onderzoek naar het woningmarktbeleid. En nu roept Willem van Leeuwen, voorzitter van de branchevereniging van woningcorporaties én CDA-lid, de partij op om uit de reflex te schieten als het om de aftrek van hypotheekrente gaat. „Er zijn grote problemen op de woningmarkt, met vele verstorende factoren. De hypotheekrenteaftrek is daar één van: die is in zijn huidige vorm onhoudbaar, onevenwichtig en oneerlijk.”

Van Leeuwen lanceerde zijn aanval gisteravond in Amersfoort op de eerste van een lange reeks bijeenkomsten van het CDA die de bouwstenen voor het nieuwe verkiezingsprogramma moeten aandragen. De partij heeft de woningmarkt tot een van de tien belangrijkste thema’s van haar nieuwe politieke agenda gebombardeerd. De partijtop werd daarbij mede aangemoedigd door de jongeren in de partij. Het CDJA kwam bij het laatste partijcongres – zeer tegen de zin van de partijtop – met een resolutie die de partij opdroeg een commissie in te stellen die aanbevelingen doet over het volkshuisvestingsbeleid. Die commissie moest van het congres voor eind 2008 verslag uitbrengen, maar die termijn wordt niet gehaald. Deze maand gaat de commissie, met een vertraging van vier maanden, beginnen.

Willem van Leeuwen lichtte vanochtend toe dat de kloof tussen huur en koop iedere dag groter wordt. „Iedereen erkent dat de woningmarkt op slot zit en dat er wat moet gebeuren, óók aan de hypotheekrenteaftrek. Ik kreeg gisteren veel bijval uit de zaal.”

Fractievoorzitter Van Geel wilde in Amersfoort de discussie over de hypotheekrente nog niet aangaan. Hij verwees naar het regeerakkoord, waarbij CDA en PvdA hun visies op de woningmarkt hebben uitgeruild: de PvdA voorkwam het vrijgeven van de huren en het CDA voorkwam gesleutel aan de hypotheekrenteaftrek.