Gefilmd mozaïek van Parijs

Paris. Regie: Cédric Klapisch. Met: Romain Duris, Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Mélanie Laurent. In: 10 bioscopen.

Paris is een mozaïekfilm met een losse, meanderende structuur en een brede waaier aan personages die gevolgd worden door regisseur Cédric Klapisch. Spil in dit web is de danser Pierre (Romain Duris) die aan het begin van de film te horen krijgt dat hij lijdt aan een zeldzame hartafwijking. Wellicht kan hij gered worden door een transplantatie, maar of die doorgaat, is onzeker. Hij trekt zich terug in zijn appartement en kijkt vanuit zijn balkon naar zijn buren terwijl hij het leven overdenkt. Zijn zus Élise (Juliette Binoche) trekt bij hem in om hem te steunen. Zij bezoekt graag de markt, waar we kennis maken met een aantal allochtone marktkooplui. Zo smokkelt Klapisch zonder al te veel didactiek een hedendaags thema zijn film in.

Net als in eerdere films van Klapisch – Chacun cherche son chat, L’auberge Espagnol en Les poupées Russes – leren we via een groep mensen de stad beter kennen. Klapisch is een echte stadsfilmer.

Klapisch houdt zware dingen luchtig in een filmhuisfilm die zeer toegankelijk is, niet te veel vraagt van de toeschouwer. Het levert een film op die door zijn lengte van ruim twee uur soms wat voort kabbelt, maar dat wel doet op een aangename manier. Met deze personages is het aangenaam toeven.

    • André Waardenburg