Geen rede president Oekraïne

Parlementsleden van de partij van de Oekraïense premier Joelia Timosjenko hebben gisteren verhinderd dat president Viktor Joesjtsjenko in de Rada, het Oekraïense parlement, zijn rede tot de natie kon houden. Toen zij het spreekgestoelte bezetten, maakte Joesjtsjenko rechtsomkeert.

Na de parlementsverkiezingen van vorig jaar besloten Timosjenko en Joesjtsjenko in december een coalitieregering te vormen, maar al gauw bleken zij het over tal van economische kwesties niet eens te kunnen worden. Sindsdien is het politieke leven door de spanningen volledig verlamd.

In februari was het de pro-Russische oppositie die Joesjtsjenko het spreken onmogelijk maakte – uit onvrede over Joesjtsjenko’s pogingen om Oekraïne lid te maken van de NAVO.

De Timosjenko-aanhangers wilden met hun optreden van gisteren hun ongenoegen uiten over Joesjtsjenko’s economische politiek. Volgens hen zou de president niet genoeg daadkracht tonen om de stijgende inflatie te beteugelen. Timosjenko heeft de president er na afloop van de actie van beschuldigd dat hij bezig is haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2010 te ondermijnen. Op zijn beurt beweert Joesjtsjenko dat Timosjenko niet genoeg doet om de inflatie te beteugelen, die inmiddels een hoogte van 20 procent heeft bereikt. De president is evenwel niet van plan de regeringscoalitie te ontbinden.