EU: ‘Birma, laat noodhulp toe!’

De Europese Unie roept de militaire junta in Birma op zo snel mogelijk hulpverleners en noodhulp toe te laten voor de slachtoffers van de cycloon Nargis. Namens de EU reist de Belgische eurocommissaris Louis Michel vandaag naar de Birmese hoofdstad Rangoon. Tijdens een spoedoverleg van EU-landen, gisteren in Brussel, besloten de lidstaten het humanitaire karakter van hun bemoeienis te zullen benadrukken. Volgens Michel heeft de regering voldoende van Birma vertrouwen in de Europese Commissie door een jarenlange hulpverleningsrelatie. Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië vinden dat de wereld de slachtoffers moeten helpen, ook als de junta dat niet wil. De Franse staatssecretaris voor Mensenrechten zei dat de drie landen dat gaan voorstellen aan de VN-Veiligheidsraad, met een beroep op het VN-beginsel van ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’. (NRC)

zie ook pagina 18 en 19