Energiebedrijf Shell trekt zich terug uit groot gasproject Iran

Rotterdam. Energiebedrijf Shell en het Spaanse Repsol trekken zich terug uit een groot gasproject in Iran. De concerns onderhandelen nu met de Iraanse autoriteiten over deelname in een ander, later project voor gaswinning. Shell en Repsol stonden onder druk van de Iraanse autoriteiten om vóór juni duidelijkheid te verschaffen over hun interesse in het betreffende gasveld. Iran wil het gasveld snel ontwikkelen, maar Shell en Repsol stellen hun definitieve beslissing om te investeren in dit grote project al enkele jaren uit. ”De Iraniërs wilden een onmiddellijk commitment van ons, maar dat wilden wij niet geven”, laat een woordvoerder van Shell weten. Waarom Shell zijn investeringsbeslissing blijft uitstellen, wil het bedrijf niet zeggen. Volgens analisten spelen hierbij onder meer geopolitieke spanningen een rol. Amerika heeft gedreigd sancties op te leggen aan bedrijven die zakendoen met Iran, wegens zijn kernwapenprogramma. Shell heeft een uitgebreid netwerk van tankstations in Amerika, en is daarmee gevoelig voor een boycot. Ook zijn de kosten van olie- en gasprojecten de laatste jaren sterk gestegen. Het project in Iran vergt inmiddels een investering van naar schatting 10 miljard dollar (6,5 miljard euro), zeker twee keer zoveel als eerder geraamd.