De Jager: fiscale toeslagen vereenvoudigen

Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) wil de regels voor het toekennen van toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang vereenvoudigen. Hij gaat daar in het kabinet over praten. Dat bleek gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Aanleiding waren publicaties in Trouw en NRC Handelsblad over problemen bij het definitief toekennen van toeslagen.

De staatssecretaris en de Kamer vinden dat de vele uitzonderingen en ingewikkelde regels nu de kans op fouten vergroten. Over het effect van de fouten wordt echter verschillend geoordeeld. De staatssecretaris vindt 8.200 fouten niet onacceptabel veel en bij de complexe regelgeving zelfs onvermijdelijk. De meeste Kamerleden vinden 8.200 burgers die in de financiële zorgen komen door de overheid onacceptabel veel.

Het ergert zowel de staatssecretaris als de Kamer als ze in de media berichten lezen over fouten bij de Belastingdienst. De staatssecretaris ergert zich eraan dat de publicaties de naam van de Belastingdienst aantasten; de Kamerleden dat ze in de krant moeten lezen wat er allemaal misgaat bij de fiscus.

De staatssecretaris en de unanieme Kamer vinden dat de communicatie over de fouten beter moet. De staatssecretaris wil de Kamer eens per half jaar een totaaloverzicht compleet met een analyse van de gemaakte missers verstrekken. De oppositiepartijen vinden dat onvoldoende en willen over elk incident snel en volledig worden geïnformeerd; de coalitiepartijen wachten de eerstvolgende rapportage over de situatie rond het toekennen van toeslagen af voordat ze een oordeel geven.

De staatssecretaris heeft moeite met snelle meldingen aan de Kamer. In de eerste plaats was hij zelf niet op de hoogte van alle gemelde problemen. Ook liggen de feiten volgens hem vaak „genuanceerder” dan ze in de media worden gemeld, maar dat wordt soms pas duidelijk na enkele weken intern onderzoek. Bovendien heeft de Belastingdienst nu „rust nodig”.

De oppositie vindt snelle informatie nodig om bij de Belastingdienst de vinger aan de pols te kunnen houden. Ook krijgen de Kamerleden mails van gedupeerden. Ze vinden het onjuist als ze moeten antwoorden dat hun volksvertegenwoordiger pas over een half jaar precies weet wat er aan de hand is. De kwestie is doorgeschoven naar een volgend debat, eind juni.

Dat geldt ook voor een reactie die de staatssecretaris nog zal geven op een groot deel van de misstanden. Over één daarvan, de stelling dat de huurtoeslag in 2006 werd toegekend zonder controle op de juistheid van de huurprijs, wil de bewindsman binnenkort de Kamer alleen vertrouwelijk informatie sturen. De fiscale woordvoerders hebben de laatste tijd herhaaldelijk de toestand van de Belastingdienst en de positie van zijn directeur-generaal achter gesloten deuren besproken.

Lees eerdere artikelen op nrc.nl/belastingdienst

    • Aertjan Grotenhuis