Dansbare maar diepe triestigheid

cd van de week

Kelley Polar: I Need You To Hold On While The Sky Is Falling

Environ, PIAS ****

Een lichtvoetige, elektronische neodiscobeat, een zwierige strijkerspartij, een vlinderachtig lichte zanglijn. En dan: triestige woorden over existentiële eenzaamheid in de grote stad, ,,sweet tears and champagne, heroin and cocain, flowing through his veins”. Als dansmuziek over hedonisme en escapisme gaat, legt Kelley Polar er een dubbele bodem onder van triestigheid. Daarmee krijgt zijn muziek diepgang: je wordt bij de strot gegrepen en voor je het weet dans je er toch op. Maar lichtheid overheerst zijn muziek, en ruimtelijkheid die je kunt verwachten bij een man die ooit als herder over de velden van New Hampshire zwierf. Polar, of Mike Kelley, is ook altviolist bij Apple Hill Chamber Players, een strijkkwartet dat regelmatig in conflictgebieden optreedt. De combinatie van altviool, stuwende dansritmiek en een losjes over de maatstrepen zwevende stem roept opnieuw de geest van Arthur Russell op, boeddhist, cellist en avantgarde-componist die herboren werd als discopionier. Polars geestverwant Morgan Geist, van de sterk verwante neodisco-act Metro Area, had een stevige producerende en mixende hand in deze twinkelende dans- en luisterplaat.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl

    • Jacob Haagsma