Buste van bejaarde Caesar

Caesar, ca. 46 v. Chr. Foto AP In this undated image released by France's Culture Ministry Tuesday May 13, 2008, a life size marble bust of Julius Cesar is seen. The bust, probably dated 46 BC, was discovered last year after underwater searches in the Rhone River near Arles, southern France. (AP Photo/Culture Ministry, C. Chary/HO) ** NO SALES ** Associated Press

Op de bodem van de Rhône in Frankrijk is een buste van de Romeinse keizer Julius Caesar gevonden. Het is het oudste beeld van Caesar dat ooit is gevonden, zo maakte het Franse ministerie van Cultuur gisteren bekend. Het beeld werd gevonden nabij Arles, dat in 46 voor Christus werd gesticht door Caesar. De levensgrote buste toont een ouder wordende man met rimpels en ingevallen wangen. Het werd tussen andere kunstwerken aangetroffen, waaronder een manshoog, uit de derde eeuw stammend Neptunusbeeld en een satertje. Een Franse archeoloog vermoedt dat Caesars buste in de rivier is gegooid nadat hij werd vermoord, „omdat het destijds beter was niet als een aanhanger van hem gezien te worden.” In Rome zijn alleen beelden van Caesar te vinden van na diens dood in 44 voor Christus. Vermoedt wordt dat de vindplaats in de Rhône nog meer te bieden heeft; komende zomer start er een nieuwe zoekactie. (AFP)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Caesar

In het bericht Buste van bejaarde Caesar (14 mei, pagina 9) wordt Julius Caesar ‘ Romeins keizer ’ genoemd. Maar hij was geen keizer, hij héétte ‘keizer’: de titel keizer is ontleend aan de naam Caesar en werd pas na zijn dood een echte titel. De belangrijkste Romeinse machtstitel van Caesar was die van dictator voor het leven.