Brussel: toename van belastingontwijking

BRUSSEL. De Europese Commissie verwacht dat veel meer rijke Europeanen de komende tijd trucjes toepassen om spaarbelasting te ontwijken. Reden is dat de belasting op spaarrente in enkele landen na 1 juli stijgt van 15 naar 20 procent en in 2011 toeneemt tot 35 procent. Het gaat onder meer om spaargeld bij banken in België, Luxemburg, Oostenrijk en bij niet-EU-landen als Zwitserland, Liechtenstein en Monaco. Europeanen kunnen de belasting eenvoudig ontwijken, zo merkte de Europese Commissie al eerder. De regeling geldt namelijk niet voor bepaalde stichtingen of maatschappen en voor financiële producten die lijken op spaargeld, zoals bepaalde verzekeringen of pensioenregelingen. De gaten in de EU-spaarregels kwamen aan het licht toen de Duitse justitie de hand legde op een klantenlijst van een Liechtensteinse bank.