Brief van Einstein uit 1954 geveild

Brief van Einstein uit 1954 geveild Londen. Morgen wordt bij het Londense veilinghuis Bloomsbury een tot op heden onbekende brief van Albert Einstein geveild. Op 3 januari 1954 ontvouwde hij tegenover filosoof Eric B. Gutkind zijn opvattingen over god, de bijbel en het joodse volk. „Het woord God is voor mij niets meer dan de uitdrukking en een product van menselijke zwakte, de Bijbel een verzameling van eerbiedwaardige, maar primitieve legendes die desalniettemin behoorlijk kinderachtig zijn. [...] „Voor mij is de joodse religie net als alle andere religies een incarnatie van het meest kinderachtige bijgeloof. En het joodse volk, waartoe ik graag behoor en met wiens mentaliteit ik een diepe verbondenheid voel, is voor mij niet beter dan alle andere volken.” De brief moet tussen de 7.500 en 10.000 euro opbrengen. Foto AP In this undated image made available by Bloomsbury Auctions in London Tuesday May 13, 2008, a letter by Albert Einstein outlining his views on God and religion is seen. The handwritten letter is being sold on Thursday and is expected to fetch from 6,000 to 8,000 pounds (US$12,000 to US$16,000; euro7,500 to euro10,000). (AP Photo/Bloomsbury Auctions, HO) ** NO SALES EDITORIAL USE ONLY ** Associated Press

Morgen wordt bij het Londense veilinghuis Bloomsbury een tot op heden onbekende brief van Albert Einstein geveild.

Op 3 januari 1954 ontvouwde hij tegenover filosoof Eric B. Gutkind zijn opvattingen over god, de bijbel en het joodse volk. „Het woord God is voor mij niets meer dan de uitdrukking en een product van menselijke zwakte, de Bijbel een verzameling van eerbiedwaardige, maar primitieve legendes die desalniettemin behoorlijk kinderachtig zijn. [...] „Voor mij is de joodse religie net als alle andere religies een incarnatie van het meest kinderachtige bijgeloof. En het joodse volk, waartoe ik graag behoor en met wiens mentaliteit ik een diepe verbondenheid voel, is voor mij niet beter dan alle andere volken.”

De brief moet tussen de 7.500 en 10.000 euro opbrengen.