Bouwkunde wil draad snel weer oppakken

De faculteit Bouwkunde in Delft zal gesloopt moeten worden. Einde van een ‘fantastisch’ gebouw dat voor de brandweer moeilijk te benaderen was.

Zo snel mogelijk overgaan op het normale schema. Dat was vanmorgen de boodschap die de bestuurders van de faculteit Bouwkunde in de aula van de Delftse universiteit lieten horen aan studenten en medewerkers.

Op korte afstand staat het hoofdgebouw van ‘Bouwkunde’, vanaf de derde verdieping niet meer dan een zwartgeblakerd staketsel, na te smeulen. Om zes uur vanmorgen gaf de brandweer het sein ‘brand meester’, ruim twintig uur nadat de brand op de zesde verdieping was uitgebroken. Die brand ontstond na kortsluiting in een koffieautomaat.

Voor het gebouw aan de Berlageweg ligt een massa grijs puin dat gisteren aan het eind van de middag met geraas naar beneden kwam toen het noordwestelijk deel van de hoogbouw instortte. De brandweer, met 185 man van diverse korpsen en 50 wagens present, kon een snelle uitbreiding van de brand niet tegenhouden. Binnen was het door het vuur en later door het instortingsgevaar veel te gevaarlijk, aan de buitenkant bleek blussen niet erg effectief omdat de hoogwerkers niet verder reikten dan halverwege. Het vuur verspreidde zich in de ochtenduren snel door het hele gebouw, eerst naar boven daarna weer naar de lagere verdiepingen.

Begin 2001, na de cafébrand in Volendam, drong de Delftse brandweer er bij het universiteitsbestuur op aan om het brandgevaar in enkele faculteiten aan te pakken. Er kwamen omvangrijke plannen, die echter niet geheel werden uitgevoerd. Wegens de hoge kosten werd afgezien van een sprinklerinstallatie. In overleg met de brandweer zijn toen wel andere aanpassingen aangebracht zoals een nieuwe vluchttrap aan de buitenzijde. Ook werd een helder vluchtplan geëist en dat heeft volgens decaan van de faculteit Wytze Patijn „uitstekend gewerkt”. De honderden studenten en medewerkers waren na het eerste alarm van kwart over negen in enkele minuten op straat.

Niet alles is in de brand verloren gegaan. De woordvoerder van de brandweer meldde vanochtend dat de lagere verdiepingen in tact zijn. Het kan betekenen dat de belangrijke bibliotheek ook behouden is. Verder lijken de grote kelders onder het gebouw nog in tact, constateert de brandweer.

De bestuurders van faculteit en universiteit zeggen dat zij streven om vanaf maandag lesprogramma en projecten voor de studenten te hervatten. Dat kan door tenten te gaan gebruiken, leegstaande kantoren in de directe omgeving te huren en door zoveel mogelijk met laptops thuis te gaan werken.

Intussen wordt de sloop van het bijzondere gebouw voorbereid. Het ontwerp van architect Johan van den Broek, van het befaamde Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema dateert uit de jaren zestig en kon officieel in 1970 in gebruik worden genomen. Het wedijvert met de aula van de TU Delft, ook een ontwerp van Van den Broek, om de titel ‘belangrijkste gebouw’ van de TU. Volgens Meindert Booij, thans partner in het architectenbureau kent de hoogbouw, ontstaan in de jaren zestig uit een wedstrijd tussen de hoogleraren architectuur in Delft, tot in detail. Hij liep er als student en was in de afgelopen jaren ook betrokken bij allerlei aanpassingen. „Het gebouw was ontworpen voor 900 studenten, maar moest al gauw worden aangepast voor 1.200. Dat gebeurde door er extra vloeren in te hangen”, aldus Booij. Nu zijn er bijna 3.000 bouwkundestudenten geregistreerd. „Dat betekent dat we regelmatig bezig zijn geweest om het gebouw up-to-date te houden, maar niet iedereen kon een eigen werkplek krijgen”, aldus Booij. Deze vrijdag zou hij weer overleggen over een verbouwing van enkele ruimtes om de plaatsing van langere werktafels met computers mogelijk te maken.

„We zijn er allemaal een beetje kapot van, Het was een fantastisch gebouw, kijk alleen eens naar de balkons, balkons aan hoogbouw die ook nog werden gebruikt”. Tegen het hoge gebouw zijn lagere vleugels gezet, door Booij „dozen” genoemd en juist die aanbouw leverde bij het blussen problemen op. De brandweer moest hierdoor op afstand blijven.