Ander weertype

De komende 48 uur voltrekt zich geleidelijk een weersomslag. Deze zal het eerst in het zuiden van het land te merken zijn, pas (veel) later krijgen de noordelijke provincies te maken met buien.

Vanavond en vannacht valt voornamelijk in het zuiden, zuidwesten en oosten enige regen, mogelijk met onweer en hagel. Daar hangt tevens de meeste bewolking, terwijl het in het noordwesten zo goed als onbewolkt is. Op de koudste plekken koelt het af tot rond 10 graden.

Morgen dringt vanuit Noord-Frankrijk een front binnen, waardoor de zuidelijke provincies grotendeels bewolkt zijn. Er kan wat regen vallen. In het midden van het land komt af en toe de zon tevoorschijn. Het is ’s ochtends behoorlijk zonnig in Friesland, Groningen en Noord-Holland. In de loop van de dag spreiden bewolking en neerslag zich heel langzaam noordwaarts uit, waarbij de kans op onweer toeneemt. De noordelijke regio’s houden het droog met flink wat zon. Daar wordt het 18 tot 21 graden, elders 22 tot 24 graden.

Vooral morgenavond worden de buien intensiever, met plaatselijk veel neerslag. Vervolgens verlopen vrijdag en zaterdag behoorlijk bewolkt, met regelmatig buien of een meer aaneengesloten periode van regen. Zoals de weerkaarten er nu uitzien, arriveert in het noorden de eerste regen echter pas op zondagochtend.