Zomerweer verliest glans

Na het warmste Pinksterweekeinde in 23 jaar tijd trekt het zomerweer deze week geleidelijk aan weg. Niet alleen is er steeds meer bewolking, ook neemt de kans op buien toe. Vooral vrijdag en tijdens het weekeinde kan plaatselijk flink wat regen vallen. De veranderingen hebben te maken met het langzaam naar het noorden wegtrekken van het hogedrukgebied dat storingen de afgelopen tijd steeds voorkwam. De invloed van het hogedrukgebied duurt nog tot en met donderdag.

Vanavond en de komende nacht verdwijnen de meeste wolken weer, het wordt helder en bij een afnemende wind koelt het af tot ongeveer 9 graden op de koudste plaatsen.

Morgen schijnt eerst de zon volop, later ontstaan stapelwolken waaruit lokaal een bui valt. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De meest matige noordoostelijke wind houdt de temperaturen in het Waddengebied op 18 of 19 graden. In de rest van het land stijgt de temperatuur naar 23 tot 25 graden.

De echte verandering begint donderdag. Vanuit het zuiden komt een storing dichterbij. De bijbehorende bewolking bereikt het zuiden en midden van het land en daar kan het op steeds meer plaatsen ook tot een regen of onweersbui komen. In het noorden is het droog en vrij zonnig en de temperaturen zijn nog vrij hoog. Vrijdag en zaterdag vallen op meer plaatsen soms forse buien en wordt het overal koeler.