Zo wordt een uur gevuld met sterke, maar vage verhalen

‘Het voetbalseizoen’ – een mysterieuze periode, die schijnt te eindigen in ‘play-offs’ – loopt af, en dat vind ik voor het eerst erg, want daarmee eindigen de reguliere uitzendingen van Studio Voetbal.

Ik moet al twee jaar naar Studio Voetbal kijken omdat mijn vriend ernaar kijkt en ik keek altijd passief mee. Ik dacht tijdens het kijken bijvoorbeeld aan de planten op mijn balkon, of aan een Nuon-rekening. En dan zat het programma er alweer op.

Maar op een gegeven moment begon ik actief te kijken en toen bleek dat Studio Voetbal een van de meest komische programma’s ooit is, dat gelukkig niet over voetbal gaat, maar over menselijke relaties.

Voor wie het niet kent: bij Studio Voetbal zitten Jack van Gelder, Youri Mulder, Hugo Borst en een gast aan een tafeltje en dan praten ze met elkaar over voetbal.

Maar het gaat niet over voetbal. Het hele programma gaat erover dat Jack, Youri en Hugo allemaal inside information hebben over spelers en trainers en voetbalvrouwen, die ze op geheimzinnige toon met elkaar bespreken.

Dat gaat ongeveer zo:

Jack: ‘Bij FC Steenwijk is er weer heel veel reuring in de tent, hè?’

Youri: ‘Ja, maar we weten allemaal toch hoe dat komt!’ (veelbetekenende blik)

Jack: ‘Maar dat gaan we niet zeggen hoor! Jij weet dat wel, en ík weet dat wel, maar we zijn integere journalisten en dat gaan we dus niet delen met het Nederlandse publiek.’

Hugo: ‘Ja, je hoort hele verhalen over bacchanalen tussen Van der Jans, Wiegert en Sleeswijk, maar hoe dat precies zit, kan ik niet zeggen. Vanmiddag belde ik nog met de trainer... ’

Dit is een belangrijk onderdeel van Studio Voetbal: opnoemen met wie er die week allemaal gebeld, ge-sms’t en gesproken is en welke roddels er op tafel gekomen zijn. Zo is er een halve uitzending ( dit is geen overdrijving) gewijd aan een sms die de materiaalman van FC Sparta aan Hugo Borst had gestuurd.

Zo wordt een uur gevuld met sterke, maar vage verhalen over voetballers die vreemdgaan, de trainer pesten, homo zijn, te laat komen op de training, ‘geen discipline hebben’ (gevolgd door een lange discussie over wat discipline is) en bacchanalen aanrichten. Dan is het uur voorbij en laten ze nog een filmpje zien van een voetballer die een doelpunt scoort. En daarmee is het voetbalaspect van voetbal ook meteen behandeld.

Aaf Brandt Corstius

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius