Zeker 8.500 doden bij ramp China

Dujiangyan is volgens berichten van de staatsmedia de zwaarst getroffen stad in China. Foto Xinhua News Agency Cars are buried in the debris of collapsed buildings in Dujiangyan, Sichuan Province, after an earthquake occurred May 12, 2008 in this picture distributed by China's official Xinhua News Agency. REUTERS/Xinhua/Liu Hai (CHINA). NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. REUTERS

Bij een zware aardbeving in het bergachtige zuidwesten van China zijn gisteren, volgens autoriteiten en staatsmedia, zeker 8.500 doden gevallen. De aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter had plaats rond half drie ’s middags lokale tijd. Aangenomen wordt dat het gisteravond bekendgemaakte officiële dodental nog sterk zal stijgen.

Het epicentrum van de beving lag circa 92 kilometer van Chengdu, de hoofdstad van de drukbevolkte provincie Sichuan (87 miljoen inwoners). Gisteren was een gewone werk- en schooldag in China en daarom wordt gevreesd dat gezien het tijdstip van de beving veel mensen zich in gebouwen bevonden. Duizenden soldaten en het Chinese Rode Kruis begonnen meteen medische teams en hulpgoederen naar het gebied te sturen.

Het aantal slachtoffers van een aardbeving kan hoog oplopen in gebieden die er slecht op voorbereid zijn. In 1995 viel bij een krachtige aardbeving (ruim 7 op de schaal van Richter) in Japan een relatief beperkt aantal van 6.000 doden omdat daar veel gebouwen tegen aardschokken zijn bestand. Maar in 2005 in Kashmir vielen zo’n 75.000 doden bij een vergelijkbare aardschok, mede doordat drie miljoen mensen dakloos raakten. In China vielen in 1976 zo’n 240.000 slachtoffers bij een beving met een kracht van 8.2 op de schaal van Richter in het noordoosten.

De grote stad die gisteren het zwaarst werd getroffen, is Dujiangyan, waar circa 900 leerlingen en docenten onder het puin van een ingestort lesgebouw liggen. In de stad Shifang liggen honderden mensen onder het puin van twee fabrieken.

In het iets noordelijker gelegen district Beichuan zou 80 procent van de gebouwen zijn ingestort. Staatspersbureau Xinhua meldde hier tussen de 3.000 en 5.000 duizend doden. Uit twee andere districten is nog niets vernomen. Hulpverleners maken zich vooral zorgen over de situatie in Wenchuan, een moeilijk toegankelijk gebied met veel afgelegen bergdorpjes. Negen uur na de aardbeving hadden hulpteams het gebied nog niet kunnen bereiken, omdat de wegen geblokkeerd waren door puin.

Premier Wen Jiabao vloog gisteren naar Dujiangyan en sprak bij de ingestorte school van „een zeer ernstige geologische ramp”. Voor de camera’s zei hij: „Geconfronteerd met deze ramp zijn kalmte, vertrouwen, moed en sterk bestuur het belangrijkst.”

Een correspondent van de BBC zei dat de reactie van de staat voor Chinese begrippen „zeer open en snel” was. „Omdat de schok in het hele land te voelen was, zullen veel mensen zich erbij betrokken voelen en miljoenen tv-kijkers de reactie van de overheid op de voet volgen.” Dit jaar zijn alle ogen op China gericht omdat in augustus de Olympische Spelen in Peking zijn. Ook was er ophef over de Chinese rol in Tibet. (AP, Reuters, AFP, BBC)