‘Winnen Nobelprijs is ramp’

De Britse schrijfster Doris Lessing noemt het „een ramp” dat ze vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur heeft gewonnen. Lessing (88) zei in het Britse radioprogramma Front Row dat ze door alle media-aandacht niet meer aan schrijven toekomt en dat het voltooien van een nieuwe roman „zo goed als onmogelijk is”.

Lessing liet weten dat ze niets anders meer doet dan interviews geven en zich laten fotograferen. Ze heeft geen energie meer om te schrijven. „Daarom vertel ik iedereen die jonger is dat je niet moet denken dat je het schrijftalent voor altijd hebt. Het glijdt weg als water in de gootsteen.”

Lessing vertelde in het interview ook dat haar in de jaren ’60 ter ore kwam dat de Nobelprijsjuryleden haar niet goed genoeg vonden schrijven en dat ze de prijs nooit zou winnen. Zij kreeg de belangrijkste onderscheiding in de literatuur vorig jaar, als elfde vrouw.

Lessing schreef tientallen romans, verhalen en dichtbundels. Haar bekendste boek is The Golden Notebook (1962) waarmee ze naam maakte als feministe, al heeft ze zichzelf nooit zo geafficheerd.

Beluister het interview met Lessing via nrc.nl/kunst