Wel stoer, niet spannend

cd pop Estelle: Shine Atlantic *** Estelle: Shine

cd pop

Estelle: Shine

Atlantic ***

Voor het tweede album van de Britse zangeres Estelle trok haar nieuwe beschermheer John Legend een blik bekende vrienden open. Zo rapt Kanye West op de heerlijk arrogante hit-single American Boy over zijn status en dure kleren, schmiert de soulstem van Cee-Lo Green op een productie van PlantLife en mengen Wyclef Jean, will.i.am en Mark Ronson ieder een aantal muziekgenres tot aanstekelijke urban pop. Wyclef en productiepartner Jerry ‘Wonda’ Duplesis maakten met No Substitute Love een reggae light-bewerking van onder meer George Michael’s Faith en Ronson stoft het oude dancehall-nummer Double Barrell af voor het al even zomerse Magnificent. Estelle kan zingen, rappen en toasten en is in haar teksten tegelijk lief en streetwise. Maar ondanks stoere uitspraken gaat het nergens echt leven. Als vocalist is ze veelzijdig maar niet spannend en zodra het tempo wat rustiger is, wreekt zich dat. Ook het gastoptreden van John Legend is opvallend saai. De manier waarop dit album put uit pop-, hiphop- en reggaeklassiekers om er nieuwe popmuziek van te maken, is bij vlagen briljant. Maar als geheel kabbelt het teveel om blijvend indruk te maken.

    • Saul van Stapele