Weer uitstel productie superjumbo Airbus

Airbus heeft vandaag een nieuwe vertraging aangekondigd in de aflevering van de superjumbo A380. De Europese vliegtuigbouwer zegt dat zijn voorgenomen productieschema van het dubbeldeks toestel niet kan worden gehaald.

Dit jaar zal Airbus 12 A380’s afleveren, in plaats van de eerder geplande 13; volgend jaar rollen er 21 toestellen uit de assemblagehal en geen 25. De lichte aanpassing van de productie kan grote financiële gevolgen hebben voor Airbus. Luchtvaartmaatschappijen hebben laten weten compensatie te zullen eisen voor de late aflevering van vliegtuigen. Het Arabische Emirates, dat 58 A380’s heeft besteld, zegt door het uitstel „in acute problemen” te komen.

De A380, het grootste burgertoestel ter wereld, dat plaats biedt aan ten minste 525 passagiers, wordt sinds zijn presentatie in 2005 geplaagd door technische problemen met de bekabeling. EADS, het Frans-Duitse moederbedrijf van Airbus, zakte in 2006 door de malaise rond de A380 in de rode cijfers. Singapore Airlines is tot nu toe de enige maatschappij die A380’s heeft ontvangen (4 van de bestelde 19), met anderhalf jaar vertraging. De toestellen van Singapore Airlines, die onder meer vliegen op routes naar Sydney en Londen, voldoen wel volledig aan de hoge verwachtingen die waren geschapen. De A380 heeft lage kosten voor de maatschappij, onder meer door een laag brandstofgebruik, en maakt weinig lawaai. En de vrees voor chaos op luchthavens, door de grote stroom passagiers, blijkt tot nu toe ongegrond.