Tsvangirai doet toch mee

Oppositieleider Morgan Tsvangirai is bereid om mee te doen aan een tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe, ook nu de regering-Mugabe niet tegemoetkomt aan de voorwaarden die hij eerder stelde. Dat blijkt uit een verklaring vanmiddag van Tsvangirai vanuit Zuid-Afrika, het land waar hij naartoe is gevlucht.

Tsvangirai liet zaterdag al weten bereid te zijn tot een tweede ronde maar eiste toen nog dat deze plaatsvindt vóór 23 mei, zoals de Zimbabweaanse wet impliceert. Bovendien moet de regering westerse waarnemers en media toelaten, aldus Tsvangirai zaterdag.

Het regime in Harare liet in een reactie weten niet te zullen ingaan op de eisen van de oppositie. De Zimbabweaanse wet schrijft voor dat een tweede kiesronde moet plaatsvinden binnen drie weken na de bekendmaking van de uitslag van de eerste ronde, wat op 2 mei gebeurde. Het hoofd van de centrale kiescommissie zei echter dat praktische bezwaren uitstel tot na 23 mei onvermijdelijk maken.

Bovendien zijn westerse waarnemers en -media niet welkom voordat westerse landen hun sancties tegen Zimbabwe intrekken, zei een regeringswoordvoerder. Nu zijn alleen waarnemers welkom van het Afrikaanse samenwerkingsverband SADC. Bij de eerste ronde waren waarnemers van SADC aanwezig, maar zij hadden Zimbabwe al verlaten voordat het tellen van de stemmen begon.

Tsvangirai zei vandaag erop te vertrouwen dat SADC waarnemers naar Zimbabwe stuurt. Gevraagd hoe lang hij bereid is te wachten op een tweede ronde, zei Tsvangirai dat hij uitgaat van „een redelijke termijn”.

Waarnemers menen dat Tsvangirai zijn eisen heeft laten varen omdat deze niet haalbaar waren en deelname aan een tweede ronde met ongunstige randvoorwaarden altijd nog meer uitzicht biedt op verandering in Zimbabwe dan een boycot van deze ronde.

Tsvangirai claimt de eerste ronde al te hebben gewonnen in de eerste ronde. Volgens de kiescommissie kreeg hij meer stemmen dan Mugabe, maar te weinig voor een directe zege. (Reuters, AP)