Top Corporate Express praat toch met Staples

De top van Corporate Express is toch bereid te onderhandelen met de Amerikaanse concurrent Staples over een overname, nu de Amerikaanse kantoorinrichter vanmorgen zijn bod op de Nederlandse branchegenoot heeft verhoogd van 7,25 euro naar 8 euro per aandeel. Het bod waardeert Corporate Express op circa 1,5 miljard euro.

Staples zei in een verklaring dat het bestuur van Corporate Express verschillende keren is uitgenodigd om te onderhandelen, voor het laatst afgelopen vrijdag. Maar Corporate Express weigerde tot nu toe te praten over een overname, volgens Staples. Topman Ron Sargent liet vandaag weten dat hij zijn bod daarom rechtstreeks aan de aandeelhouders wil voorleggen. „We bieden contanten tegenover de onzekerheden van de langeretermijnplannen van het management.”

Staples deed zijn eerste bod op 19 februari. Het bedrijf is sindsdien bezig met de voorbereidingen voor een formeel bod. Er is al toestemming van de Amerikaanse toezichthouders. Ook is er overleg geweest met Nederlandse vakorganisaties en er is een conceptbiedingsbericht ter goedkeuring ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Staples zet het bod door als 75 procent van de aandelen aangeboden worden.

Corporate Express-topman Peter Ventress liet vanochtend weten wel bereid te zijn om te praten en zei dat er ook al een gesprek is geweest. Hij herhaalde echter dat het eerste bod geen recht deed aan de waarde van het bedrijf en dat dit bod van de Amerikaanse concurrent een „significante onderwaardering” was. Op het verhoogde bod gaf hij vanochtend geen reactie. Zodra er een formeel bod is van Staples zal Corporate Express dit zorgvuldig bestuderen en is het bestuur ook bereid verder met Staples te praten, aldus Ventress.

Staples haalde vorig jaar een omzet 18 miljard euro, Corporate Express had een omzet van 5,6 miljard euro. De koers van Corporate Express won vanochtend na opening van de Amsterdamse beurs 6 procent en stond boven de 8 euro.