Televisie Voorkeur

In de documentaire Het laatste uur - Chernobyl over de nucleaire ramp die zich in 1986 voltrok in een kernreactor in Tsjernobyl, een plaats in Oekraïne, wordt gereconstrueerd wat er gebeurde vlak voor de meltdown van de kerncentrale, die tot dan toe bekendstond als een technisch veilige installatie. RTL 7, 22.35-23.35u. TO GO WITH AFP STORIES "CHERNOBYL-ANNIVERSARY" (FILES) File picture dated 09 May 1986 shows the stricken reactor no. 2 of the Ukrainian nuclear power plant of Chernobyl after a major explosion occurred 26 April 1986 causing severe damages and radioactive fall out that spread all over Europe. AFP PHOTO AFP

actualiteiten

EénVandaag. Uitslag van een enquête onder 20.000 mensen over de vraag of de Nederlandse regering Suriname excuses moet aanbieden voor de slavernij. Premier Balkenende en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn op bezoek in Suriname. Naar schatting 500.000 Afrikanen zijn in het verleden door Nederlanders als slaaf verhandeld. Veel van hen moesten op plantages in Suriname werken. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Verslag over de toenemende criminaliteit onder meisjes. In 2007 steeg het aantal meisjes dat in aanraking kwam met justitie met 11 procent ten opzichte van 2006. Het gaat dan over geweldsmisdrijven, langdurig spijbelen en diefstal. In totaal kwamen vorig jaar 6600 meisjes in aanraking met politie en justitie, zoals de 17-jarige Tatjana, die al een indrukwekkend strafblad heeft opgebouwd en sinds een jaar in behandeling is bij de de hulporganisatie de Waag. De 21-jarige Ciska, die op straat eerder de nodige problemen heeft veroorzaakt, is nu coach bij het jongerenproject Straattalent in Leeuwarden, waarbij ex-criminele jongeren op straat hangjeugd opsporen. Ned.2, 20.30-20.55u.

Documentaire

Een wereld: Dringend gewenst: baby. Documentaire volgt zes vrouwen die hun kinderwens rond hun veertigste nog niet in vervulling hebben zien gaan. Vijf van hen kunnen geen kinderen krijgen doordat ze geen partner hebben en een zesde vrouw is lesbisch. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen dolgraag moeder worden. De vruchtbaarheidsindustrie is een industrie waarin vier miljard dollar per jaar omgaat. België 1 (Eén), 21.30-22.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Antropoloog en jurist Tjalling Halbertsma praat over de ‘Verschrikkelijke Sneeuwman’ die volgens sommigen nog steeds rond loopt in Centraal-Azië. Verder Thea Moear, die betrokken was bij misdaadsyndicaten en bevriend was met bekende Nederlandse misdadigers zoals de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma. Moear praat over haar periode in Panama, waar ze vier jaar gevangen zat. Aanleiding is het biografische boek De Godmother dat over haar is verschenen. Presentator is Matthijs van Nieuwkerk, Harm Edens is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Minister Ab Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) praat over het terugdringen van het aantal gevallen van babysterfte, het rookverbod in de horeca en de oplopende zorgkosten, die leiden tot hogere zorgpremies en bijvoorbeeld het afschaffen van een vergoeding voor een bril. Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International en nationaal beroepsmopperaar, praat over het grote geld in de voetballerij, de macht van de spelersmakelaars en de komende Europese kampioenschappen. Pauline Weseman, journalist van dagblad Trouw, interviewde tien religieus gemengde stellen. Hoe gaan zij om met partners die een ander geloof aanhangen? En wat geven ze hun kinderen mee: het geloof van papa of van mama? Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Willie Smits, die tijdens zijn werk als bosbouwkundig adviseur van de Indonesische regering gefascineerd raakte door orang oetangs, vertelt over zijn pogingen om die dieren te beschermen tegen de gevolgen van de ‘technische vooruitgang’. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht vertelt over het eredoctoraat dat hij ontving van de universiteit van Missouri. Verder reageert Leers op het dodelijke ongeval van drie drugsrunners op het Oranjeplein in zijn stad. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Paul Rosenmöller en ... de kracht van Afrika. Tweede deel van een reportageserie over Afrikaanse succesverhalen gaat over de mode in Senegal. Wat Parijs is voor Europa, is Dakar voor Afrika. In de culturele hoofdstad van West-Afrika werken de beste kleermakers van het continent. In Senegal kleden mensen zich om hun identiteit uit te drukken. Schoonheid en elegantie zijn een kwestie van eer. Die Afrikaanse identiteit is het handelsmerk van modeontwerpster Oumou Sy, die wordt gevolgd in de voorbereiding van een modeshow. Verder gesprekken met kleermakers, wevers en andere ontwerpers binnen deze door vrouwen gedomineerde bedrijfstak. Ned.2, 21.20-22.00u.

Opsporing verzocht. Inlichtingen gevraagd over misdaden. Maandagavond 3 maart overvielen drie gewapende mannen op zeer gewelddadige wijze een huis aan de Achterbinnenhaven in Den Helder. Daarbij werd onder andere een uniek schilderij van de schilder Peter Donkersloot meegenomen. Ned.1, 21.45-22.30u.

Galileo. Meteoroloog Reinier van den Berg geeft toelichting bij een onderzoek naar het verband tussen klimaatsverandering in Nederland en de toename van infectieziekten. Ned.2, 22.50-23.25u.

Amusement

Comedytrain presenteert ...Steve Hughes. Optreden in Toomler, Amsterdam van Steve Hughes. Deze Australiër is geen gezellige, sportieve, barbecue-minnende ‘dude’, maar iemand die zich zorgen over de wereld maakt en die een hilarische zwarte kijk op de zaken heeft. Heavy Metal Comedy. Ned.3,23.10-23.40u.

sport

NOS Sportjournaal. Wielrennen: samenvatting van de 4e etappe van de Giro d’Italia. Voetbal: vooruitblik op de finale van de UEFA Cup die woensdag wordt gespeeld. Ned.3, 22.30-22.55u.