Streekproducten zijn wel populair

Nederlanders zouden niet echt warm lopen voor streekproducten (nrc.next, 5 mei). Dat valt best mee. In het artikel wordt Marqt genoemd, een supermarkt in Amsterdam die veel streekproducten verkoopt. Maar er staat niet in dat Marqt het zeer goed doet. De omzet overtreft ruim de verwachtingen. Een tweede winkel wordt binnenkort geopend in Haarlem.

Hoe dat kan? Waarschijnlijk door de nieuwe formule; Marqt fungeert als een soort marktplaats, waar boeren en tuinders hun waar aanbieden. Het gaat hier niet om de lokale boer die middelmatige kwaliteit als streekproduct verkoopt, maar om lokale boeren die voedingsmiddelen willen verkopen die boven het maaiveld uitstijgen qua smaak, versheid en duurzaamheid. De boeren zijn georganiseerd in Mijnboer en ontvangen een goede beloning omdat de keten kort is. De boer zorgt zelf voor de verpakkingen en de spullen gaan rechtstreeks naar Marqt. Mijnboer wordt ondersteund door TransForum, een organisatie die werkt aan een duurzamer perspectief voor de Nederlandse landbouw.

Anne-Claire van Altvorst, TransForum, Leidsche Rijn

    • Jaap Hoek-Spaans
    • Mijnboer Purmerend