Sopraan Gencer dood

De Turkse sopraan Leyla Gencer is vrijdagavond op 79-jarige leeftijd overleden in Milaan. Dat is bekendgemaakt door het Milanese operahuis La Scala, waar ze in 1957 voor het eerst optrad in Dialogues des Carmelites van Francis Poulenc. Leyla Gencer, in 1928 geboren in Istanbul, heette in Italië ‘de Turkse diva’ en was vooral beroemd als vertolkster van opera’s van Donizetti. De Scala noemt haar stem „een van de ontroerendste van haar tijd”. In totaal zong Gencer tot 1983 in de Scala negentien rollen in opera’s van onder anderen Verdi, Donizetti, Bellini, Monteverdi, Gluck en Pizzetti. Leyla Gencer trad ook op in onder andere Napels, Venetië, Londen en San Francisco. In 1985 trok ze zich terug van het operapodium, maar ze bleef tot 1992 zingen in concerten. In 2007 werd ze door de artistiek leider Riccardo Muti bij de Scala benoemd tot hoofd van de opleiding van jonge zangers. (AFP)