Shell trekt zich terug uit gasveld Iran

Energiebedrijf Shell en het Spaanse Repsol trekken zich terug uit een groot gasproject in Iran. De concerns onderhandelen nu met de Iraanse autoriteiten over deelname in een ander, later project voor gaswinning.

Shell en Repsol stonden onder druk van de Iraanse autoriteiten om vóór juni duidelijkheid te verschaffen over hun interesse in het betreffende gasveld. Iran wil het gasveld snel ontwikkelen, maar Shell en Repsol stellen hun definitieve beslissing om te investeren in dit grote project al enkele jaren uit. „De Iraniërs wilden een onmiddellijk commitment van ons, maar dat wilden wij niet geven”, laat een woordvoerder van Shell weten.

Waarom Shell zijn investeringsbeslissing blijft uitstellen, wil het bedrijf niet zeggen. Volgens analisten spelen hierbij onder meer geopolitieke spanningen een rol. Amerika heeft gedreigd sancties op te leggen aan bedrijven die zakendoen met Iran, wegens zijn kernwapenprogramma. Shell heeft een uitgebreid netwerk van tankstations in Amerika, en is daarmee gevoelig voor een boycot. Ook zijn de kosten van olie- en gasprojecten de laatste jaren sterk gestegen. Het project in Iran vergt inmiddels een investering van naar schatting 10 miljard dollar (6,5 miljard euro), zeker twee keer zoveel als eerder geraamd.

Het project waaruit Shell en Repsol zich terugtrekken is fase 13 van het South Pars-veld in de Perzische Golf. Het is onderdeel van het grootste gasveld ter wereld, dat doorloopt tot in Qatar. South Pars wordt in fases ontwikkeld. Bij eerdere fases zijn concerns als het Franse Total en het Russische Gazprom betrokken.

Shell en Repsol zijn nu met de Iraanse autoriteiten in onderhandeling over latere deelname in South Pars, wellicht fase 21 of 22.

Shell en Repsol blijven nog wel betrokken bij de bouw van een terminal voor LNG (liquified natural gas, vloeibaar gemaakt gas) in Iran. De fabriek wordt gebouwd in samenwerking met een dochteronderneming van het Iraanse staatsenergiebedrijf NIOC. De fabriek komt 15 kilometer ten zuidoosten van de kustplaats Kangan.

Nu Shell en Repsol zich hebben teruggetrokken uit fase 13, kunnen andere bedrijven gaan onderhandelen met NIOC. Gegadigden zijn onder meer het Chinese Sinopec en Gazprom.

Behalve Shell en Repsol moet ook het Franse energiebedrijf Total voor juni duidelijkheid geven over zijn plannen met South Pars. Het bedrijf heeft een contract om fase 11 te ontwikkelen, maar liet gisteren weten dat „het moeilijk is op korte termijn tot een overeenkomst te komen”.