Seedorf bedankt voor EK

Clarence Seedorf ontbreekt volgende maand op het Europees kampioenschap voetbal. De middenvelder van AC Milan heeft bondscoach Marco van Basten gisteravond telefonisch op de hoogte gebracht van zijn besluit. Dat liet de voetbalbond KNVB vanmorgen weten.

Seedorf heeft zich afgemeld, omdat hij bij Van Basten het vertrouwen mist. Dat zegt hij in het nieuwe nummer van Voetbal International, dat morgen in de winkel ligt. „Hij moet me gewoon niet, klaar”, laat Seedorf onomwonden weten. Eerder bedankte Mark van Bommel om soortgelijke redenen voor Oranje.

Na de afmelding van Seedorf telt de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK nog 29 spelers. De definitieve groep van twintig veldspelers en drie doelmannen moet op 28 mei bekend zijn.

Na het EK in 2004 werd Seedorf aanvankelijk niet meer opgeroepen door bondscoach Van Basten. De middenvelder ontbrak daardoor op het WK in 2006. In november 2006 haalde Van Basten de routinier weer bij de selectie. Seedorf begon direct in de basis in de oefenwedstrijd tegen Engeland. Op 26 maart speelde hij tegen Oostenrijk zijn tot nu toe laatste interland.

De 32-jarige Seedorf speelde 87 interlands voor Oranje, en maakte daarin elf doelpunten. De voormalige speler van onder meer Ajax en Real Madrid stelt zich onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk waarschijnlijk wel weer beschikbaar voor Oranje.