Regeringscrisis Pakistan over terugkeer rechters

De Pakistaanse partij PML-N van Nawaz Sharif trekt haar ministers terug uit de regeringscoalitie met de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto.

De partijen konden het, net als twee weken geleden, niet eens worden over de terugkeer van de rechters die vorig jaar tijdens de noodtoestand waren ontslagen door president Pervez Musharraf. De partijen spraken in hun coalitieakkoord af om op 30 april alle ontslagen rechters te herbenoemen; later werd 12 mei als datum gekozen. Vorige week bleek dat de PPP, die nu wordt geleid door Ali Asif Zardari, de weduwnaar van Bhutto, en de PML-N het opnieuw niet eens konden worden over de voorwaarden voor het opnieuw aanstellen van de rechters. Onderhandelingen dit weekeinde leverden niets op.

De PML-N, die met negen ministers in de op 31 maart aangetreden coalitie vertegenwoordigd was, zal voorlopig gedoogsteun geven aan de regering. Een totale val van de regering zou volgens de partij de positie van president Musharraf versterken.

Sharifs partij beschuldigt de PPP ervan „de belangen te dienen” van aartsvijand Musharraf. „We zullen niet rusten totdat alle rechters die door Musharraf zijn ontslagen in hun functie zijn hersteld”, aldus Sharif. Hij voegde eraan toe dat hij geen rechters zal accepteren die Musharraf tijdens de noodtoestand heeft benoemd.

Volgens waarnemers gaat het conflict tussen de regeringspartijen vooral over opperrechter Iftikhar Mohammad Chaudhry, de voorzitter van het Hooggerechtshof. Herbenoeming van Chaudry betekent vrijwel zeker dat de herverkiezing van Musharraf in februari door het Hof ongeldig wordt verklaard.

Het Hooggerechtshof boog zich eerder ook over corruptiezaken tegen het echtpaar Bhutto-Zardari. Bij de PPP bestaat de vrees dat bij een terugkeer van Chaudhry ook die zaak opnieuw aan de orde zou kunnen worden gesteld.

De PPP zal de vacante ministersposten voorlopig niet opvullen, alleen een snelle benoeming van een nieuwe minister van Financiën is volgens partijleider Zardari onvermijdelijk.

De PPP hoopt het conflict „vriendschappelijk” op te lossen. Zardari keert snel terug uit het buitenland voor onderhandelingen. (AP, Reuters, AFP)