Moeten we, na zestig jaar, nog altijd solidair blijven met Israël?

Illustratie Merlijn Draisma Draisma, Merlijn

Zestig jaar geleden riep David Ben Goerion de onafhankelijkheid van de joodse staat Israël uit. In het Westen was de morele steun voor de staat groot. Maar de steun is afgenomen, blijkt uit opiniepeilingen. Moeten we solidair blijven met Israël? Zijn er oplossingen voor het conflict? Daarover discussiëren lezers op nrc.nl/discussie.

Israël, dankzij VS

Honderdduizenden Israëli’s die kritisch stonden tegenover de ‘onvriendelijke houding’ van Israël jegens de Palestijnen hebben blijkbaar hun land verlaten. Volgens de Israëlische auteur Nehemia Stessler in de krant Ha’aretz zou Israël zonder Amerikaanse steun allang onderworpen zijn aan een handelsembargo en „uit elk internationaal forum, om nog maar niet te spreken van de VN, gezet zijn” en het dus niet lang uitgehouden hebben, gezien de afhankelijkheid van het land van de import van grondstoffen en de export van wapens.

Jaap den Haan

Een nieuwe politiek

De bevolking van Israël is ten diepste verdeeld, doodmoe en getraumatiseerd. (...) Wat nodig is, is een nieuwe politiek. Minister Verhagen, doorbreek de stilte! Praat met Hamas, erken de trauma’s aan beide zijden, laat uw invloed gelden in de VS (is onze solidariteit nog ergens goed voor geweest), creëer manoeuvreerruimte voor een nieuwe Amerikaanse president, en overtuig collega’s in de EU dat dit conflict moet stoppen.

Clara Legêne (PvdA Etten-Leur)

Erken de vergissing

De stichting van de staat Israël is een vergissing geweest, die zich moeilijk laat herstellen. De enige oplossing is de opheffing ervan. Dit betekent dat alle verdreven Palestijnen het recht krijgen op terugkeer en dat het de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook worden samengevoegd tot één staatkundig geheel. De weg daarheen is lang en moeilijk, maar begint met de erkenning van de vergissing.

Lex Ockeloen

Derdewereldland

Ik zat afgelopen donderdag op een terrasje in West-Jeruzalem, met sombere gevoelens. Zestig jaar Israël werd gevierd, maar ik paste niet in het feest. Hoewel de meerderheid van de Israëliërs en de Palestijnen de situatie beu zijn en vrede willen, is er aan beide zijden een tweespalt die verlammend werkt. Fatah en Hamas; de partij Shas die de Israëlische politiek gegijzeld houdt; fanatici die elke oplossing blokkeren; de westerse wereld die het laat gebeuren. Israël is, de economie uitgezonderd, een derdewereldland geworden.

Anjo Clement

Discussieer mee over Israël via nrc.nl/discussie