Met plan Wilders gaat Vlaming zeker naar EK

Drie pagina’s trekt de Vlaamse krant De Standaard vandaag uit voor een opmerking van Geert Wilders, leider van de Partij voor de Vrijheid.

Reden is een interview in De Telegraaf van gisteren, waarin Wilders pleit voor een fusie van Nederland en Vlaanderen. „Laat premier Balkenende eens met zijn Vlaamse collega gaan praten.”

Wilders is op een idee gebracht doordat Vlaamse en Franstalige politici vorige week opnieuw met elkaar overhoop lagen. Vlamingen en Nederlanders hebben veel meer met elkaar gemeen, denkt de PVV-voorman.

De woorden van Wilders zijn niet onopgemerkt gebleven in Vlaanderen. De Standaard heeft al pro’s en contra’s op een rij gezet. Enkele voordelen van een fusie: de nationale voetbalploeg plaatst zich voortaan voor elk EK en WK, Vlaanderen krijgt er een hele kustlijn bij met nog veel plaats voor appartementen die nu de Vlaamse kust sieren, en: „We winnen alle literaire prijzen in ons taalgebied”. De Gouden Uil ging de laatste vijf jaar naar een Nederlandse schrijver. Nadelen ziet de krant ook. Zo dringt de aanschaf van een caravan zich op, en: „Heineken is ons nationale bier”.

Ook andere Vlaamse kranten besteden aandacht aan de opmerkingen van Wilders. Van de politici die reageren is alleen voorzitter Bruno Valkeniers van het Vlaams Belang, een partij waarmee Wilders liever niet wordt geassocieerd, positief. Hij voelt wel wat voor een ‘Federatie der Nederlanden’, zegt hij in De Morgen. „Dat de geesten ook in Nederland rijpen, kunnen we enkel toejuichen.”

De Vlaamse socialist Louis Tobback, die de scheiding van de Nederlanden in 1831 ooit een historische vergissing noemde, is minder enthousiast. „Ik zie het niet gebeuren”, zegt hij in De Standaard. „Wilders moet ook goed beseffen dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen niet wil leven in een land waar een figuur als hij het voor het zeggen heeft.”