Math metal met zwier, aplomb en brute kracht

cd Math metal Textures: Silhouettes Listenable Records **** Textures: Silhouettes

cd Math metal

Textures: Silhouettes Listenable Records ****

De Zuid-Nederlandse metalband Textures mocht al eens in deze krant uitleggen hoe hun composities tot stand komen. Dat gebeurt met behulp van een schoolbord, om grip te krijgen op het complexe gegoochel met maatsoorten, malle ritmes en puzzelriffs. Op het eerste gehoor is het krijtje deze keer onaangeraakt gebleven, want de muziek klinkt op deze derde cd behoorlijk toegankelijk. Sommige nummers zijn simpeler, maar elders zullen pogingen tot meetellen of -tikken al snel tot zenuwtrekjes leiden. De band brengt ingewikkelde staaltjes math metal met zoveel zwier, aplomb en brute kracht, dat die complexiteit gemakkelijk weg te slikken valt. Sfeerrijk gedoseerd toetsengebruik zorgt voor interessante, haast psychedelische sferen achter de polyritmisch hakkende gitaren, maar de grootste trekker van deze band is de veelzijdigheid van zanger Erik Kalsbeek. Die kan ijzingwekkend diep ‘grunten’, verheffend krijsen en, met zijn normale of – zoals dat in metalkringen heet– cleane zangstem slepende melodielijnen uit de keel wringen. Het resultaat is een sterke plaat, waarop complexe materie en bijterige onbezonnenheid hand in hand gaan.

    • Jacob Haagsma