ManUnited kampioen van Engeland

Voetbalclub Manchester United prolongeerde zondag de landstitel.

In Italië is het verschil tussen koploper Inter en AS Roma nog slechts een punt.

Manchester United heeft zondag de landstitel in Engeland geprolongeerd. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson won met 2-0 bij Wigan Athletic, door doelpunten van Cristiano Ronaldo en Ryan Giggs. Concurrent Chelsea kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Bolton Wanderers (1-1), waardoor Manchester in de Premier League twee punten boven Chelsea eindigde.

De Italiaanse titelstrijd wordt pas op de laatste speeldag beslist. Internazionale speelde in het voorlaatste competitieduel gelijk tegen Siena (2-2), terwijl concurrent AS Roma in eigen huis Atalanta met 2-1 versloeg. De Romeinen verkleinden de achterstand op Inter daardoor tot één punt.

Voor Manchester United was het de zeventiende landstitel in de clubhistorie; tien daarvan werden behaald onder leiding van Ferguson. Chelsea kan op 21 mei revanche nemen op Manchester. De Engelse grootmachten staan dan in Moskou tegenover elkaar in de finale van de Champions League. „Als we die prijs ook nog winnen, kan ik echt zeggen dat dit de beste ploeg is die ik ooit heb gehad”, loofde Ferguson zijn team.

De uitblinker bij de landskampioen was Cristiano Ronaldo. De Portugees schoot zijn ploeg vanaf de strafschopstip naar de landstitel. Het was zijn 31ste doelpunt van het seizoen, waarmee hij zich topscorer van de Premier League mag noemen. Ronaldo werd onlangs door zowel de pers als de spelers gekozen tot beste voetballer van de Engelse competitie.

Invaller Giggs speelde zijn 758ste duel in het shirt van United, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met recordhouder Sir Bobby Charlton. Voor de 37-jarige Edwin van der Sar is het de zesde landstitel uit zijn carrière. De doelman van het Nederlands elftal werd viermaal kampioen met Ajax en pakte vorig jaar zijn eerste titel met Manchester.

Chelsea maakte nog een kleine kans op het kampioenschap. De ploeg van veldtrainer Henk ten Cate moest in dat geval winnen van Bolton Wanderers en hopen dat Manchester punten zou verspelen. Chelsea wist Bolton echter niet te verslaan. Kevin Davies maakte in blessuretijd de openingstreffer van Andrei Sjevtsjenko ongedaan (1-1).

Arsenal won met 1-0 van Sunderland door een doelpunt van Theo Walcott en eindigde als derde, Liverpool werd vierde. De ploeg van Dirk Kuijt en Ryan Babel won met 2-0 bij Tottenham Hotspur. Volgend seizoen spelen Arsenal en Liverpool in de voorronde van de Champions League.

Reading en Birmingham City degradeerden uit de Premier League. Beide ploegen wonnen hun laatste wedstrijd, maar zagen concurrent Fulham zegevieren bij Portsmouth (0-1). Fulham redde het door een beter doelsaldo. Eerder degradeerde Derby County al naar de Championship. Doordat Fulham zich handhaafde, krijgt FC Groningen een bonus als gevolg van de transfer van spits Erik Nevland. Fulham betaalde in januari bijna 2 miljoen euro voor de Noor en bij handhaving zou daar nog een extra bedrag bijkomen.

Afonso Alves liet op de laatste speeldag positief van zich horen. De Braziliaanse spits van Middlesbrough, in de winterstop overgekomen van SC Heerenveen, maakte drie treffers in het duel met Manchester City. Middlesbrough won met liefst 8-1.

In Italië leek Internazionale zondag lange tijd op weg naar de derde landstitel op rij, maar Siena kwam twintig minuten voor tijd langszij door een doelpunt van Houssine Kharia (2-2). Marco Materazzi miste daarna nog een strafschop namens Inter. AS Roma had weinig moeite met Atalanta: 2-1. De koploper uit Milaan gaat komende week op bezoek bij Parma; Roma speelt tegen Catania.

Fiorentina pakte de vierde plek af van AC Milan. De ploeg uit Florence nam in de slotfase afstand van Parma: 3-1. AC Milan ging met 3-1 onderuit bij Napoli. Clarence Seedorf maakte het enige doelpunt voor Milan, dat naar de vijfde plaats zakte. De vierde positie geeft recht op een plek in de voorronde van de Champions League. Nummer drie Juventus speelde gelijk tegen Catania: 1-1. Alessandro Del Piero maakte vlak voor tijd de gelijkmaker, zijn negentiende doelpunt van het seizoen.

Livorno verloor in eigen huis van Torino (0-1) en degradeerde naar de Serie B. De club speelde sinds 2004 op het hoogste niveau en haalde vorig seizoen nog de derde ronde van de UEFA Cup. Livorno won dit jaar slechts zesmaal en behaalde dertig punten. Empoli (33 punten) en Parma (34) moeten volgend weekeinde winnen om degradatie te voorkomen. Ze zijn afhankelijk van het resultaat van Catania (36 punten), dat een plek boven de degradatiestreep staat. (ANP)