Lollige Infadels helpen verschrikkingen om zeep

Pop Infadels. 12/5 Melkweg, Amsterdam.

Lollig bandje, de Infadels uit Londen. Twee jaar geleden waren ze niet van de festivalpodia weg te slaan met hun vrolijke elektropop. De zanger, een kaal mannetje met de merkwaardige naam Bnann, wist met zijn roboteske bewegingen en enthousiaste spreekkoren iedereen bij de les te houden. Moeilijke muziek was het niet; de hits Can’t get enough en Love like semtex kon je na twee keer meefluiten, als het aanstekelijke discoritme zijn werk dan al niet gedaan had.

Er komt een moment in het bestaan van zo’n frivool popgroepje dat ze gaan denken: waar doen we het allemaal voor? Daarom presenteert Infadels de single met de nobele titel Free things for poor people nadrukkelijk als het nieuwe manifest, ter introductie van het tweede album Universe In Reverse dat in juni verschijnt. De wereld gaat naar de gallemiezen, waarschuwt de hoes met een man in gasmasker, dus laten we genereus zijn voor arme mensen en zuinig zijn op de aarde.

Allemaal leuk en aardig, maar luchtige pop blijft de hoofdmoot van hun bestaansrecht. Een aanstekelijk dansritme en een pulserende synthesizerdreun zijn de onderscheidende factoren van dit vijftal, dat nog altijd uitblinkt in vrolijke publieksmennerij. Toetsenman Richie Vernon is een clown die alle serieuze bedoelingen om zeep helpt met zijn vogelverschrikkersact, terwijl de muziek voor een belangrijk deel drijft op zijn voorgeprogrammeerde computerkunsten.

Waarom Bnann zich soms een gitaar omhangt, is een raadsel, want gitarist Matt Gooderson speelt in het totaalgeluid al nauwelijks een rol van betekenis.

Drummer Alex Bruford, de zoon van Yes-drummer Bill Bruford, deed er alles aan om de strakke discobeat van spannende accenten te voorzien. Bij hun cover van Adamski’s Killer was dat onbegonnen werk. Het origineel werd trouw gekopieerd, zij het zonder de soul van oorspronkelijke zanger Seal. Vanaf de eerste toon kregen de Infadels de mensen overeind, om hen pas weer los te laten na de toegift waarvoor ze de hits tactisch bewaard hadden. Opvallend genoeg bleef het publiek even enthousiast bij de nieuwe nummers, die meteen al vertrouwd klonken. Lang leve de lol, de Infadels zijn klaar voor het festivalseizoen.

    • Jan Vollaard
    • Door