Liquigas succesvol in de Giro

Wielerploeg Liquigas is op Sicilië uitstekend begonnen aan de Ronde van Italië. De Italiaanse ProTourploeg kreeg onlangs kritiek wegens het contracteren van Ivan Basso, de Giro-winnaar van 2006 die wegens een dopebekentenis tot het einde van dit seizoen geschorst is. Het leidde tot een startverbod voor de ploeg in de Duitse semiklassieker Rund um den Henninger Turm.

In de Giro bezorgde Daniele Bennati gisteren Liquigas de ritzege. De 27-jarige sprinter versloeg na 221 kilometer van Catania naar Milazzo de Duitsers Erik Zabel en Danilo Hondo in de sprint.

Zijn land- en ploeggenoot Franco Pellizotti bleef in het bezit van de roze leiderstrui, die hij zondag van de Amerikaan Christian Vandevelde mocht overnemen. De etappe naar Agrigento werd gewonnen door de Italiaanse klimmer Riccardo Ricco, die in de zware finale bergop met Danilo di Luca, Davide Rebellin en Pellizotti over de Spanjaard Joaquin Rodriguez heen denderde. Ricco, vorig jaar succesvol naar Tre Cime di Lavaredo, won de sprint.

De Amerikaan David Zabriskie, die zaterdag met zijn team Slipstream de ploegentijdrit won, moest na een val afhaken met een rugblessure. Ook de Australiër Bradley McGee van CSC ging gisteren 20 kilometer voor de finish onderuit bij een zware valpartij. Hij werd afgevoerd met een sleutelbeenbreuk. Zijn land- en teamgenoot Stuart O’Grady viel ook, reed de etappe nog uit, maar trok zich na afloop terug uit de Giro.