Libanese leger breidt presentie uit

Het Libanese regeringsleger heeft vandaag zijn patrouilles geïntensiveerd om de orde te herstellen na een week van gevechten tussen de shi’itische oppositiebeweging Hezbollah en haar bondgenoten en gewapende aanhangers van de door het Westen gesteunde regering.

Het leger, dat uit vertegenwoordigers van alle sekten bestaat, is neutraal gebleven terwijl Hezbollah en zijn christelijke, druzische en alawitische geallieerden sunnitische wijken van Beiroet bezetten en in het druzische Shoufgebergte en de noordelijke stad Tripoli slaags raakten. Regeringstroepen namen gisteren al posities over van druzische eenheden van Walid Jumblatt, wiens gebied in de Shouf zondag werd aangevallen door druzische geallieerden van Hezbollah.

Ook in Tripoli, waar sunnitische regeringsaanhangers slaags raakten met alawitische strijders, breidde het leger gisteren zijn aanwezigheid uit. Het optreden van het leger is naar verluidt gecoördineerd met Hezbollah. Het was de bedoeling dat vanavond in de steden gewapende strijders van straat zouden zijn. Vandaag was het relatief rustig, in elk geval tot in de middag.

Bij de gevechten van de afgelopen dagen zijn zeker 60, maar waarschijnlijk meer, doden gevallen. Sinds de burgeroorlog van 1975 tot 1990 waren niet eerder zo bloedige sektarische gevechten geleverd.

Hezbollah, dat door Iran en Syrië wordt gesteund, ging vorige week in een gewapend offensief na een maandenlange politieke strijd tegen de regering met als doel een de facto veto te verkrijgen in het Libanese beslissingsproces. Na zijn snelle opmars trok Hezbollah al snel zijn strijders uit de sunnitische wijken terug. Zijn bondgenoten maakten volgens sommige waarnemers van de situatie gebruik om plaatselijke rekeningen te vereffenen in Tripoli en het Shoufgebergte.

De Amerikaanse president George Bush zei vandaag in een vraaggesprek met de BBC dat de Verenigde Staten bereid zijn om het Libanese leger te bewapenen zodat het Hezbollah kan ontwapenen. Ontwapening van Hezbollah is al enkele malen geëist door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hezbollah verzet zich daartegen onder verwijzing naar de Israëlische dreiging. Maar Bush zei dat Hezbollah tegen de eigen bevolking in actie is gekomen en Libanon destabiliseert. Bush gaf het interview op de vooravond van een rondreis door het Midden-Oosten, die hem onder andere in Israël en Saoedi-Arabië brengt.

In een in Washington uitgegeven verklaring zei Bush ook dat dat de internationale gemeenschap „de regimes van Iran en Syrië niet zal toestaan via hun handlangers Libanon te onderwerpen aan buitenlandse overheersing en controle.” (AFP, Reuters, AP)