Leger Libanon dreigt met ingrijpen bij nieuw geweld

Tripoli. Libanese militairen zullen vandaag indien nodig geweld gebruiken om orde te herstellen in het land. Dat heeft het leger in een persbericht laten weten. In Libanon braken gisteren opnieuw zware gevechten tussen aanhangers van de regering en milities van de shi`itische oppositie-organisatie Hezbollah, onder meer in de noordelijke stad Tripoli. Afgelopen week voerden beide kampen al felle strijd in de hoofdstad Beiroet. In de bergen nabij Beiroet viel Hezbollah druzische troepen aan. In totaal zijn nu zeker 47 doden gevallen.

De grote shi`itische minderheid van Libanon waaraan Hezbollah stem geeft omvat de allerarmsten van het land - de shi`ieten zijn van oudsher de misdeelden, terwijl de christelijke en de sunnitische gemeenschap gemiddeld behoorlijk wat rijker zijn. Samen met de druzen vormen deze groepen een kleine meerderheid in het parlement. Hezbollah, gesteund door Syrië en Iran, wil meer politieke invloed. Het gebruikt de economische onvrede in shi`itisch gebied als munitie in zijn anderhalf jaar oude oorlog tegen de regering.